VV podpoří v boji o Senát Kvapila (za TOP 09)

Praha - Věci veřejné podpoří v doplňovacích senátních volbách na Kladensku kandidáta TOP 09 a Starostů, starostu Kmetiněvsi Luďka Kvapila. Za ODS kandiduje do horní komory kladenský primátor Dan Jiránek, za ČSSD Jiří Dienstbier mladší, syn zesnulého senátora Jiřího Dienstbiera. Do Senátu se chce dostat i Jana Bobošíková a dalších pět lidí.

„My považujeme pana starostu za silnou osobnost, schopného komunálního politika, se kterým nás navíc pojí celá řada programových priorit,“ vysvětlila rozhodnutí Věcí veřejných místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová. Poslanecký klub VV se na podpoře Kvapila podle ní shodl jednomyslně. Starosta Kmetiněvsi se byl na zasedání klubu představit.

S Kvapilem podle Klasnové VV spojuje například snaha o boj s korupcí, snaha zprůhlednit veřejnou správu či podpora klíčových reforem připravovaných vládou.

Věci veřejné, jejichž předsedou je ministr vnitra Radek John, pokládají za důležité i „poselství Kmetiněvské výzvy“, kterou podepsalo na půl milionu českých občanů. „My se domníváme, že její poselství by se mělo zohlednit v legislativě ještě v tomto volebním období,“ uvedla Klasnová.

V roce 2004 v Kmetiněvsi tehdy třináctiletý mladík zavraždil stejně starou školačku. Loni byl propuštěn a v reakci na tuto situaci vznikla takzvaná Kmetiněvská výzva, která požaduje mnohem tvrdší tresty pro mladistvé pachatele trestných činů.