V Praze je další bezbariérová stanice metra

Praha - Pražský dopravní podnik dnes v jednu hodinu odpoledne slavnostně zahájil provoz výtahu ve východním vestibulu metra Háje, vznikla tak další bezbariérová stanice. Pražské metro tak má v současnosti z 57 stanic bezbariérově přístupných 35. Nový výstup na Hájích dnes otevřeli zástupci hlavního města, Prahy 11 a DPP, celkové náklady na přestavbu tohoto výstupu činily 56 milionů korun. Podle občanského sdružení Asistence má pražská MHD stále mnoho bariér. Problémem nejsou jen chybějící výtahy do stanic metra. Sdružení také spustilo už loni v Praze kampaň Žádáme dopravu bez bariér.

Situaci handicapovaných v metropoli se Asistence pokouší změnit otevřeným dopisem vedení Prahy spojeným s peticí, který je zveřejněn na internetu. „Máme už zpětnou vazbu, byli jsme na dopravním výboru, kde jsme mohli přednést naše požadavky. Dopravní výbor se tvářil, že je pro něj dopis důležitý a že se bezbariérové veřejné dopravě bude věnovat,“ uvedl Erik Čipera z občanského sdružení Asistence.

Bezbariérový přístup do stanice Háje, která je konečnou na trase C metra, byl dosud omezen. Vozíčkáři sice mohli využít nákladního výtahu, museli ale mít s sebou proškoleného průvodce. Podobně to funguje také ve stanici Opatov a Roztyly. U nových stanic jsou bezbariérové přístupy už součástí projektu.

Vstup Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Sedm nejpalčivějších problémů v pražské MHD:

  • přes 20 bariérových stanic metra
  • desítky tramvajových zastávek s výstupem do vozovky
  • malé procento nízkopodlažních vozů tramvají a autobusů
  • bariérové a úzké ostrůvky tramvajových zastávek
  • mezera mezi nástupištěm a vozem metra
  • nedostatečné značení bezbariérových vstupů do metra
  • chybějící vodicí linie pro nevidomé na nástupištích metra

„Bezbariérová veřejná doprava byla prioritou i předchozí Rady hlavního města Prahy,“ uvedl Jaroslav Mach z odboru dopravy pražského magistrátu. Do budoucna se počítá s dalším odstraňováním bariér ve veřejné dopravě. Nový výtah se staví také ve stanici metra Národní třída. Připravují se bezbariérové úpravy stanic Můstek, I. P. Pavlova a Anděl.

Stavební práce začaly ve stanici Háje loni v srpnu. Během přestavby byly nejprve kompletně vyměněny eskalátory, poté byl přistavěn šikmý výtah.

„Veškeré nové autobusy jsou nízkopodlažní, veškeré nové tramvajové soupravy jsou nízkopodlažní,“ řekl Mach. V rámci obnovování vozového parku se odstraňují bariéry i v povrchové dopravě.

Podle sdružení Asistence žije v hlavním městě asi 200 000 lidí se zdravotním postižením, z toho 33 500 lidí má těžké postižení pohybového ústrojí. Bariérová MHD ale může být problémem i pro desítky tisíc seniorů a tisíce rodičů s kočárky. 

Vozíčkáři v metru
Zdroj: ČT24