Pod Prahu se vrátí staré metro – jako atrakce

Praha – Tunely pražské podzemní dráhy budou opět jezdit soupravy Ečs, které v roce 1974 provoz zahajovaly. Dopravní podnik chce jednou měsíčně vozit zájemce – především turisty – třívozovou historickou soupravou z Kačerova na Nádraží Holešovice. Součástí jízdy má být i zastávka v tunelu zabudovaném v Nuselském mostu, prohlídka holešovického obratiště a kačerovského depa. Poprvé vyjede historické metro v sobotu 19. března, zájemci mohou vyrazit na Kačerov, kde začnou prohlídky vždy pět minut před desátou a čtrnáctou hodinou. Zvláštní jízdy historického metra jsou součástí projektu Hospodářské komory hlavního města Prahy nazvaného Zážitková turistika.

Historické jízdy by měly probíhat jednou za měsíc v sobotu. Protože se každého termínu může zúčastnit nanejvýš 90 lidí, doporučuje dopravní podnik rezervovat si místo na internetu.

Zvláštní jízdy budou neobvyklé i soupravou ze současného pohledu mimořádně krátkou. „Souprava je třívozová proto, že ve stejném složení byl 9. května 1974 zahájen pravidelný provoz metra v úseku Kačerov–Sokolovská na lince C,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová. Dopravní podnik upozornil, že ze tří vozů soupravy budou moci cestující nastoupit pouze do dvou.

Vozy Ečs vyráběla vagonka v ruské Mytišči. Jezdily pouze na lince C, jejich pravidelný provoz skončil v roce 1997. Nahradily je novější mytiščské vlaky typu 81-71 a později soupravy M1 od Siemensu, které postupně zcela převzaly provoz na lince C.

Z 85 původně dodaných vozů Ečs má dnes dopravní podnik pouze čtyři. Vozy evidenčních čísel 1083, 1084 a 1085 tvoří historickou soupravu, která vozila cestující například 8. května 2009 v rámci oslav 35 let dopravního podniku. Další vagon stojí v depozitáři muzea MHD.

Jízdy historické soupravy Ečs

termíny v r. 2011: 19. března, 16. dubna, 21. května, 11. června, 16. července, 20. srpna, 17. září, 15. října, 19. listopadu, 17. prosince

čas a místo: 9:55, 13:55 u hlavní brány depa Kačerov ve Sliačské ulici v Praze

cena: 150 korun