Pátrání po chlapci na Dobříšsku prověří policejní prezidium

Praha - Policejní prezidium prověří postup kriminalistů, kteří v noci na dnešek veleli pátrání po šestiletém chlapci. Na policisty se snesla kritika, proč tak malé dítě nezařadili do systému Dítě v ohrožení, aby jeho popis mohla vyhlásit i média po celé republice. Chlapec se ztratil v okolí obce Stará Huť na Dobříšsku. Našel se po čtyřech hodinách v bažinách. Byl sice zmáčený a prochladlý, ale jinak v pořádku.

Šestiletý chlapec byl na výletě na kole s otcem. Ten si odskočil do lesa a když se vrátil na cestu, syn nikde nebyl. Nedařilo se mu dítě najít a zavolal policii. V půl sedmé se rozběhla pátrací akce. Na výzvu starostů nejbližších obcí reagovali tamní obyvatelé. Celkem se sešlo dvě stě dobrovolníků včetně dobrovolných hasičů. Při pátrání pomáhal i vrtulník s termovizí.

Chlapce nakonec našel v půl dvanácté Luboš Šusta. Když slyšel výzvu k pátrání, půjčil si baterku a šel chlapce hledat. „Šel jsem skrz bažiny, nechal jsem tam svoje boty. Toho nelituji a jsem rád, že jsem kluka našel. Byl trochu podchlazený, tak jsem mu dal svoje věci,“ uvedl Šusta. Za odměnu dostal od chlapce obrázek a jeho rodičů nové boty.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Nad postupem kriminalistů se pozastavuje ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Tak malé dítě mělo být podle ní hned zařazeno do systému pátrání po dětech nazvaném Dítě v ohrožení. „U pohřešovaných dětí existuje velké riziko, že dítě může být uneseno za hranice ČR, a pak už je pátrání velmi obtížné,“ uvedla Baudyšová. „Policie zvážila všechny možné okolnosti a věc do pátracího systému nedávala z důvodu, že to nebylo prozatím nutné,“ uvedla mluvčí příbramské policie Lenka Pavlová. Zařazení informací o ztraceném dítěti do speciálního systému je na rozhodnutí šéfa pátracího týmu. Policejní prezidium proto prověří, jestli vše proběhlo, jak mělo.

Dítě v ohrožení

Ministerstvo vnitra spustilo projekt Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. Jedná se o systém včasného varování v případech, kdy život nebo zdraví pohřešovaného dítěte je v ohrožení. Ročně je takových případů kolem deseti. O aktivaci mechanismu a zařazení dítěte do něj rozhoduje Policie ČR. Systém je založen na rychlém přenosu informací o pohřešovaném dítěti od policie k veřejnosti, zejména prostřednictvím médií. Pomoci při pátrání po pohřešovaném dítěti může každý. Stačí se přihlásit k odběru upozornění o vyhlášeném pátrání po dítěti v ohrožení. Zpráva o vyhlášení nebo odvolání pátrání chodí na e-mail. Tento systém včasného varování fungující v některých evropských i mimoevropských státech již pomohl zachránit mnohé dětské životy. Více informací zde.

Luboš Šusta
Zdroj: ČT24