Zloději podnikli nájezd na tratě

Karlovy Vary/Chomutov – Na dvou železničních tratích na západě a severozápadě Čech se dnes ztratily součásti zabezpečovacího zařízení. Zloději, kteří je ukradli, tak řadě lidí zkomplikovali cestování, navíc je ohrozili. Následkem krádeže zabezpečovacího zařízení může být i srážka vlaků nebo nehoda na přejezdu. Tentokrát však bylo jediným následkem zastavení provozu – ráno nejezdily vlaky na lokálce z Mariánských Lázní do Karlových Varů, odpoledne na hlavní trati Ústí nad Labem – Chomutov.

Zřejmě už v noci z neděle na pondělí ukradl zloděj asi 400 metrů kabelu mezi Ovesnými Kladruby a Teplou na Karlovarsku. Přerušil tak zabezpečovací zařízení i telefonní spojení. Správě železniční dopravní cesty vznikla asi sedmitisícová škoda. Další krádež omezila odpolední provoz mezi stanicemi Chomutov a Kyjice na chomutovsko-ústecké trati. Než se podařilo ztrátu nahradit, nabralo několik vlaků asi hodinové zpoždění.

Především v Ústeckém kraji jsou krádeže součástí zabezpečovacího zařízení časté. Naposled vlaky stály v polovině minulého týdne, kdy zloději řádili mezi Ústím nad Labem a Teplicemi.