V Praze je podle průzkumu nejoblíbenější MHD

Praha - Po Praze se většina lidí nejčastěji pohybuje městskou hromadnou dopravou (MHD), kterou mnoho občanů považuje také za nejoblíbenější způsob přepravy. Zjistil to březnový průzkum společnosti TILI. MHD po městě nejčastěji jezdí 73 procent lidí, autem 14 procent, pěšky chodí 11 procent a na kole jezdí pouze jedno procento, vyplývá z průzkumu. Průzkum se uskutečnil letos od 7. do 14. března a bylo při něm dotázáno 1 000 Pražanů.

Podle průzkumu považuje 42 procent respondentů městskou hromadnou dopravu za nejoblíbenější způsob přepravy. O chůzi si to myslí 39 procent a o jízdě automobilem 19 procent lidí. Téměř dvě třetiny lidí (64 procent) chodí po Praze pěšky denně, 21 procent několikrát týdně, devět procent několikrát měsíčně, čtyři procenta „málokdy“, jedno procento několikrát ročně a stejný podíl nikdy.

Mezi nejčastější stížnosti skutečných i potenciálních chodců po Praze patřily v průzkumu údržba a stav chodníků, nekomfortnost chůze kvůli velkému množství lidí, špatný vzduch a pražský provoz. Například v Tallinu a ve Stockholmu chodí do práce pěšky 16,7 procenta, v Helsinkách 11,7 procenta, v Berlíně 8,3 procenta a v Bratislava či Amsterodamu 3,4 procenta lidí, uvedla pro porovnání společnost TILI s tím, že v Bratislavě používá městskou hromadnou dopravu sedm lidí z deseti a Amsterodam je zase proslulý ideálními podmínkami pro cyklisty.

Hospodářské noviny (HN) nedávno upozornily, že firma TILI má pro město režírovat 25milionový nákup elektromobilů bez výběrového řízení. Firma TILI, která měla mít pilotní projekt původně na starosti, se k němu dostala díky podlimitní zakázce za 1,5 milionu, která měla za cíl jen obecně posoudit zavádění elektromobilů ve městě. Po zvěřejnění informace ale Praha změnila plány, uvedly HN.

Premiérová jízda tramvaje 15T s cestujícími v Praze
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK