Nový přejezd za miliony vede odnikud nikam

Hradec Králové – Uprostřed polí nedaleko Hradce Králové vznikl železniční přejezd. Žádné využití pro něj ale neexistuje, není jak k němu přijet nebo přijít – s výjimkou dlouhých polních lánů. Stát, který na jeho stavbu dal šest milionů, ale trvá na potřebě přejezdu vybaveného i výstražnými světly, který měl sloužit při stavbě dálnice D11. Ta však už dlouho stojí, přejezd tak bylo možno snést a postavit jinde, kde by byl užitečnější. Stát ale raději čeká a nechává techniku za miliony chátrat.

Přejezd přes hradecko-oseckou trať nikomu neslouží, zůstává i jedním z pomníčků ministra dopravy Víta Bárty. Ten loni v září slíbil, že během několika týdnů zveřejní novou dohodu státu s farmářkou Havránkovou, jejíž pole stojí v místech, kde se má D11 stavět. Ačkoli uplynuly už desítky týdnů, časový horizont ministra Bárty se nezměnil. „V následujících týdnech k tomu bude co nového říci,“ uvedl minulý týden. Dodal, že vývoj ve vztahu státu a farmářky Havránkové nebude komentovat, dokud si to majitelka pozemků nebude přát.

Po dostavbě nové části dálnice D11 bude přejezd rozebrán a přemístěn jinam. Podle odborníků ale není důvod, proč by měl přejezd za miliony tak dlouho čekat na využití – mohl se přestěhovat už dávno, protože už dlouho je zřejmé, že stavba dálnice brzy nezačne. „Přejezd by určitě měl lepší využití, pokud by byl někde jinde. Zatím žádné využití nemá,“ poukázal drážní expert a soudní znalec Jiří Martínek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníková setrvá polní přejezd i se zabezpečením na svém místě až od chvíle, než splní svůj původní účel při stavbě dálnice – ačkoli na to může čekat ještě dlouho.