Ve víně je pravda. A zdraví taky?

Olomouc – Lékaři olomoucké fakultní nemocnice zahájili výzkum, který má zjistit, zda pravidelné pití vína prospívá lidskému organismu. Projekt s názvem In Vino Veritas počítá s účastí stovky dobrovolníků z řad pacientů, kteří budou po celý rok konzumovat pětkrát týdně tři deci vína. Vzniklá studie by pak měla lékařům odpovědět na otázku, zda může víno zlepšit zdraví osob, které trpí rizikem srdečních a cévních onemocnění.

„Cílem našeho výzkumu je zjistit, zda mírné pití kvalitního moravského vína – buď bílého, nebo červeného – může zlepšit prognózu nemocných se středním rizikem kardiovaskulárních onemocnění,“ potvrzuje přednosta kardiologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Miloš Táborský. „Primárním výstupem naší studie je sledování zvýšení HDL cholesterolu. HDL cholesterol je takzvaný hodný cholesterol, který nás brání při vzniku aterosklerózy,“ doplnila angioložka Jarmila Indráková z Fakultní nemocnice Olomouc.

Dobrovolníci si musí vylosovat, zda budou po celou dobu výzkumu pít bílé, nebo červené víno. Každou další konzumaci alkoholu si musí celý rok zapisovat do deníku. Výběr dobrovolníků je náhodný, i když je lékaři hledají především mezi pacienty. „Jsou to lidé, kteří k nám přicházejí na preventivní kardiovaskulární vyšetření, a my jim zjistíme určité rizikové faktory, zejména v metabolismu tuků,“ uvedl kardiolog Táborský.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

První dobrovolníci již absolvovali vstupní testy – podstoupili odběr krve, jaterní testy nebo EKG. Podrobné testy u nich lékaři zopakují ještě třikrát, a to po měsíci od zahájení projektu, po půlroce a znovu za rok. Příjemným bonusem pro ně může být, že víno bude označeno jako studijní materiál a lidé, kteří se studie účastní, ho budou dostávat domů pravidelně celý rok.