Ve volbách na Kladensku zatím hlasovalo 11,5 procenta voličů

Kladno - Volební účast v doplňovacích volbách na Kladensku, v nichž lidé vybírají nástupce zesnulého senátora Jiřího Dienstbiera, se po prvním dni pohybuje kolem 11,5 procenta. Senátorem se může stát jeho syn, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier mladší, nebo kladenský primátor Dan Jiránek z ODS. Volební místnosti se dnes uzavřely ve 22:00, závěrečné kolo voleb bude pokračovat v sobotu od 08:00 do 14:00.

Účast je podle očekávání zatím nižší než v prvním kole, kdy v pátek přišlo hlasovat 12,5 procenta voličů. Podle vedoucí správního odboru kladenského magistrátu Taťjany Kostkové lze předpokládat, že k volbám přijde méně lidí
než před týdnem, kdy hlas do volební urny vhodila necelá čtvrtina voličů. „Vyšší účast zřejmě nebude,“ řekla Kostková. Hlasování na Kladensku se
podle ní zatím obešlo bez problémů.

Voliči na Kladensku o kandidátovi na uvolněné senátorské křeslo po někdejším ministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi (za ČSSD), který v lednu zemřel, rozhodovali minulý týden. Po sečtení všech hlasů, kdy žádný z kandidátů neobdržel nadpoloviční většinu, tak do druhého kola poslali Jiřího Dienstbiera ml, který obdržel 44,27 procenta hlasů. Společně s ním se druhého kola zúčastní kladenský primátor Dan Jiránek z ODS s 27,18 procenta hlasů.

Lítý boj o senátorské křeslo mezi těmito dvěma kandidáty začne dnes, kdy se ve 14:00 otevřou volební místnosti a zůstanou otevřené do 22:00. Po noční přestávce bude možné znovu hlasovat v sobotu od 08:00 do 14:00. Poté se výsledky voleb začnou objevovat na serveru www.volby.cz.

O senátorské křeslo je v letošních doplňovacích volbách nejvyšší zájem v historii senátních voleb na Kladensku. Dosud nejvíc lidí kandidovalo v prvních volbách v roce 1996, kdy se tam chtělo senátorem stát sedm lidí. Naopak nejnižší zájem byl zaznamenán v roce 2002, kdy o senátorský post bojovali jen čtyři kandidáti. Kladenským senátorem byl dosud vždy zástupce ČSSD.