V Mostě semafory odpočítávají červenou

Most - V Mostě testují provoz semaforů s odpočítáváním signálu. Toto zcela nové zařízení informuje řidiče vozidel a chodce o době, než se na semaforu objeví červená nebo zelená. Mostecký magistrát využil nabídky německé společnosti, která ve městě pomáhala s dopravním systémem a nová světla si od ní zapůjčil. Podle mosteckých radních se nový systém osvědčil, a proto ho chtějí zakoupit na všechny křižovatky. Semafory s časovou signalizací jsou jinak běžné nejen v západní Evropě, ale i třeba v Japonsku nebo Chorvatsku.

Uvedené zařízení je zkušebně instalováno zatím na světelné křižovatce ulic tř. Budovatelů, Jaroslava Průchy a Františka Halase. Řidiči se pak díky semaforům s časovou signalizací rozjedou téměř zároveň, takže křižovatkou projedou mnohem rychleji, čímž dochází ke zlepšení plynulosti silničního provozu. „Je to velká služba pro řidiče i pro chodce,“ podotkla náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Chodci ovšem na novinku hledí rozpačitě – spíše než to, kdy bude zelená, je zajímá, za jak dlouho opět naskočí červená. Tento interval je podle nich příliš krátký. „To je pro Zátopka a ne pro invalidy,“ komentovala krátkou zelenou starší chodkyně.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Most ve skutečnosti není zcela první místo, kde se semafory s odpočítáváním objevily. Řidiči se s nimi mohli výjimečně setkat už před jejich zavedením ve městě. Technologii totiž občas používají silničáři k řízení kyvadlového provozu během prací na silnici.

Pro instalaci nových semaforů do dalších měst bude rozhodující i jejich cena a upravit by se musely také dopravní předpisy. Ty zatím „odpočítávací“ semafory neznají. Mostečtí sice nechtěli čekat – dodatečné informační světlo totiž žádný zákon nenakazuje – ale jestli se nové semafory objeví i v dalších městech, není jisté.

Také ministerstvo dopravy zvažuje přeprogramování tuzemských křižovatek. Pokud projde návrh, který podpořila mezirezortní dopravní komise, budou možná už od roku 2012 semafory při přechodu ze zelené na oranžovou řidiče varovat rozblikáním zeleného světla. Řidiči tak budou mít víc času se rozhodnout, zda ještě stihnou křižovatku projet.

Přechod pro chodce s novým semaforem
Zdroj: ČT24