Lidé se rozloučili s Aničkou Janatkovou

Praha – V Kostele svaté Terezie od Dítěte Ježíše v pražských Kobylisích proběhlo dnes večer rozloučení s Aničkou Janatkovou. Na zádušní mši přišli její spolužáci a učitelé ze základní školy Na Šutce, kam zavražděná dívka chodila. Její památku uctili i běžní lidé, kteří ji osobně neznali.

Kostel byl zcela zaplněný. Na oltáři byla umístěna fotka holčičky s černým pruhem. Lidé k ní kladli květiny. Při mši asistovali i Anniččini spolužáci, například četli modlitby. Padala také slova výzev, aby si v dnešní době rodiče více všímali dětí a toho, co se kolem nich děje. Byla také připomenuta i výzva pražského arcibiskupa Dominika Duky, podle kterého by si lidé měli více všímat druhých, kteří žijí vedle nich.

Dnešní rozloučení s Aničkou bylo pouze pro veřejnost, rodina se ho nezúčastnila. Není jasné, zda pohřeb holčičky už proběhl, či ne, nicméně šlo či půjde o zcela soukromou záležitost.

Devítiletá dívka se ztratila loni na podzim v Praze-Troji při cestě ze školy. Po několikaměsíčním pátrání byly nalezeny její ostatky zahrabané v zemi. Policie záhy po nálezu těla z vraždy a znásilnění obvinila Otakara T. Ten se ale k činu nikdy nepřiznal. Ve vazbě se pokusil spáchat sebevraždu a na následky zranění o dva dny později zemřel. Vězeňská služba na dnešním brífinku odmítla, že by v souvislosti s jeho smrtí jakkoliv pochybila.