Zebra se za školáky opět nerozhlédne

Praha – U pražských škol zahájila policie tradiční jarní dopravně bezpečnostní akci nazvanou Zebra se za tebe nerozhlédne. Zaměřená je především na správné přecházení ulic. V minulém roce se stalo na přechodech více než 1 200 nehod. Projekt má upozornit hlavně na to, že chodci nemají vždy přednost. Na správné přecházení ulice budou v příštích dnech také policisté dohlížet ve vybraných pražských ulicích.

Dopravně bezpečnostní akce proběhne už poosmé, na jaře se koná kvůli zintenzivnění dopravy po zimě, kdy část řidičů nejezdí. Během dubna policie uspořádá v základních školách preventivní semináře s dopravní tematikou. „Policie chce v rámci projektu připomenout zásady správného pohybu na silnicích a také odbourávat stále přetrvávající mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech,“ uvedla Jana Hrvolová z policejního prezidia.

„Je třeba dávat si i pozor na řidiče, kteří v zimě měli odstavené vozy a teď teprve vyrazili na silnice, protože jejich dovednost je mnohem menší,“ doplnil mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Řada dopravních nehod se přitom stává přímo na přechodech pro chodce. Loni se na přechodech pro chodce stalo 1 235 nehod, zemřelo při nich 30 lidí. Jen v lednu a únoru už zemřelo na cestách 26 chodců. Často navíc platí, že chodci nehodu sami zaviní. Lidé jsou nepozorní, spěchají nebo si jen myslí, že přejdou bezpečně. Kromě zdraví riskují i pokutu, za špatné přecházení můžou chodci zaplatit až dva tisíce korun. Chodec nemá absolutní přednost. Tento stále zažitý mýtus se policie snaží pokračováním akce odbourat.

Na správné přecházení ulice budou policisté dohlížet nejprve ve Švehlově ulici v Praze 10, v příštích dnech bude akce Zebra se za tebe nerozhlédne pokračovat v ulicích Jana Želivského, Žernosecká, na křižovatce Slavíčkovy a Ondříčkovy ulice a u tramvajové zastávky Národní divadlo.

„Pokud je přechod přes tramvajový pás a není tam semafor, tak tramvaj má samozřejmě přednost,“ uvedla Daniela Razímová z preventivně-informačního oddělení pražské policie.

Chodci na přechodu
Zdroj: ČT24