Na tratě i silnice padají stromy

Liberec/Ústí nad Labem – Silný vítr komplikuje dopravu v republice. Na regionální silnice i železniční trati od noci padají stromy. Odpoledne zastavila Správa železniční dopravní cesty provoz na trati z Kolína do Ledečka, náhradní autobusová doprava jezdila dvě hodiny v úseku Bečváry–Ledečko. V noci byla neprůjezdná silnice z Jilemnice na Roztoky na Semilsku. Ráno nejezdily kvůli stromům na trati vlaky na trati Osek - Moldava v Krušných horách. Silný vítr přes komplikace, které působí, dnes slábne. Nejprudší byl v pátek, kdy na Sněžce dosáhl síly orkánu.

Půl hodiny po půlnoci najel do spadlého stromu také osobní vlak na trati Malá Skála - Železný Brod v Libereckém kraji. „Nikomu se nic nestalo a doprava tam byla přerušena jen na pár desítek minut,“ řekla mluvčí Českých drah Šubová. Hasiči mají kvůli silnému větru plné ruce práce. Jen v Libereckém kraji vyjížděli za posledních čtyřiadvacet hodin k bezmála dvěma desítkám popadaných stromů. Silný vítr navíc komplikoval likvidaci požárů, hlavně na Českolipsku museli třikrát hasit oheň v lese.

Po desáté hodině večerní vyjížděli hasiči také k požáru rodinného domu v Mimoni na Českolipsku. V noci hořela i truhlárna v Bílém Kostele na Liberecku. Tu ale oheň prakticky zničil, dodal operační důstojník hasičů.