Vinařský půlmaraton uzavře pro auta centrum Pardubic

Pardubice - Pardubický vinařský půlmaraton dnes uzavře centrum města. Motoristé tak musejí počítat s tím, že během dne pojedou po objížďkách. Uzavírky se dotknou i MHD. Hlavní trasy budou neprůjezdné od 9:00 do 15:00, informoval o tom pořadatel Oldřich Bujnoch. Objízdná trasa vede ze severu na jih přes sídliště Dukla. Z východu na západ mohou auta jezdit přes rychlodráhu. Na jednotlivých místech budou hlídkovat policisté. Na tratích bude koordinovat dopravu či jezdit v doprovodných vozech 150 lidí.

Třída Míru se uzavře od 5:00 do 19:00. Od 9:00 do 15:00 MHD v centru vůbec nepojede, předtím a potom změní dočasně trasy. Podrobnosti k omezením v městské hromadné dopravě jsou na stránkách dopravního podniku.

Vinařský půlmaraton se koná v Pardubicích popáté. Roky předtím běhali nadšenci trať dlouhou 25 kilometrů z Pardubic do Chrudimi a zpátky. Účastnilo se kolem 80 běžců, ale postupně zájem narůstal. Tehdejší vedení Pardubic proto souhlasilo s tím, že se běžecký závod přesune do Pardubic.

Letos se na mistrovství republiky v půlmaratonu přihlásilo asi 1 160 běžců. Přijedou závodníci z 16 zemí, favority jsou Keňané. Přijedou ale také špičkoví běžci z Polska nebo Slovenska. Zástupce bude mít i Česká republika. Bujnoch očekává, že nejlepší z nich uběhnou 21 kilometrů zhruba za hodinu a deset minut, což ale není rekordní čas.

Půlmaraton nabízí také doprovodný program i jiné disciplíny. Asi čtyřicítka vozíčkářů bude závodit o Český pohár na handbiku. Pořadatel uvažuje o tom, že by už příští rok mohli vozíčkáři jet Evropský pohár.