Stromy u silnic se rozrůstají, silničáři jsou bezmocní

Pardubice – Když z Pardubic do Brna jely na obřích návěsech dvě výletní lodi, musely soupravy občas zastavit, protože se nad silnice skláněly větve stromů. Problémy s nimi mají i mnohem nižší kamiony, kterým trhají plachty návěsů, zkomplikovat cestu mohou i řidičům osobních aut, která najedou na spadlé větve. Silničáři tvrdí, že to není jejich chyba. Zdaleka ne všechny stromy si mohou dovolit prořezávat.

Nad silnicemi II. a III. třídy mají být stromy prořezány až do výšky 4,5 metru. Norma sice platí, ale málokde je respektována. Stromy často zasahují do silnice. Když se na komunikaci objeví vysoké vozidlo, dře o větve.

Chyba tentokrát ale není na straně silničářů, kteří se prořezávání větví věnují. „Je to pro nás výplňová práce v zimním období, když se neprovádějí posypy nebo pluhování,“ uvedl provozní náměstek SÚS Pardubického kraje Václav Ouhrabka.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Svoji povinnost zanedbávají majitelé soukromých alejí a lesních porostů. Že mají stromy udržovat, je nezajímá. Někdy je dokonce problém vlastníky dohledat. Majitelům aut, které nepředpisově rozrostlé stromy poškodily, nikdo nic nedá. „Samozřejmě dochází k poškození kamionů,“ postěžoval si majitel dopravní společnosti Roman Krejčíř.

Když se silničáři rozhodli vyjít řidičům vstříc a ořezali soukromé stromy nad silnicí na Žamberecku, se zlou se potázali. „Dostali jsme sankci od příslušného úřadu s tím, že jsme poškodili soukromý majetek,“ upozornil silničář Václav Ouhrabka.