Soud zastavil stíhání 23 libereckých zastupitelů

Liberec - Soudce zastavil stíhání 23 libereckých zastupitelů obžalovaných z porušování pravidel při správě cizího majetku. Za nevýhodný prodej městských pozemků, který odhlasovali před čtyřmi lety, jim hrozilo až tříleté vězení. Státní zástupce chce proti rozhodnutí podat stížnost. Pokud uspěje, bude věc projednávána v hlavním léčení. Informaci přinesla liberecká příloha MFDNES.

„Trestní stíhání jsem zastavil během předběžného projednání obžaloby, protože jsem v celé věci neshledal znaky trestného činu, co se týče subjektivních znaků, tedy viny,“ uvedl soudce Okresního soudu v Liberci Lukáš Korpas. Nový trestní zákoník je podle něj pro obžalované příznivější. Nároky na vinu jsou totiž vyšší. Soudce se jím řídil. „Vyšší stupeň zavinění jsem v tom neshledal,“ dodal.

Celkem 23 zastupitelů na jednání 26. dubna 2007 odhlasovalo prodej dvou městských stavebních pozemků v Liberci - Doubí o celkové výměře zhruba 3300 metrů čtverečních manželům Karlu a Libuši Volavkovým za 1,49 milionu korun bez výběrového řízení. Skutečná cena přitom údajně měla být výrazně vyšší. „Z vědomé nedbalosti měli způsobit městu Liberec škodu ve výši přesahující 3,5 milionu korun,“ řekl již dříve mluvčí libereckého okresního státního zastupitelství Petr Hořín.

Kauza se táhne čtyři roky

Pro prodej tehdy hlasovali všichni koaliční zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví i jeden komunista a dvě zástupkyně Strany zelených. Na kauze je mimo jiné zajímavé, že se jí začala policie zabývat bez toho, že by někdo podal trestní oznámení. Policisté reagovali na článek zastupitele Jiřího Šolce ze Strany pro otevřenou společnost, který upozornil na nevýhodný prodej v opoziční tiskovině Liberecký zastupitel. Letos v únoru pak státní zástupce podal na všechny obžalobu.