Heger chce zatím zvyšovat jen poplatek za pobyt v nemocnici

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že bude v rámci zdravotnické reformy v červnu navrhovat pouze zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici, pacienti by tak místo 60 korun platili rovnou stovku. O zavedení nových poplatků se prý v nejbližší době neuvažuje. Heger chtěl přitom původně zvýšit i poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení obvodního lékaře na 200 korun nebo poplatek za ošetření od jiného než vlastního praktického lékaře na 90 korun.

„Máme ve vládním prohlášení ještě zavedení poplatků u ambulantního specialisty, ale to bude předmětem dalších změn - teď v červnu to nebudeme předkládat,“ vysvětloval na brífinku Heger. Toto rozhodnutí by mohla změnit jen nějaká výraznější změna názoru v rámci koaliční skupiny K9. 

Heger prý nechce dopadnout jako exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Právě jeho reformu totiž zavedení nových poplatků zdiskreditovalo. „Nejsou tím hlavním, co je třeba na reformě odpracovat. My bychom neradi změnami poplatků celou tu situaci komplikovali,“ dodal Heger. Koaliční partneři ODS a Věci veřejné přitom s vyšším poplatkem za návštěvu specialisty souhlasili. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, od kdy budou pacienti platit 30 korun za celý recept, a ne za každou položku na něm. Vládní strany by o tom měly rozhodnout na středečním jednání K9.

Podle ČSSD je zvýšení drastické, hrozí obstrukcemi

Zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici se nelíbí opoziční ČSSD, David Rath ho označil za drastické: „Poplatek se nepočítá do sociálního ochranného limitu. Musí ho zaplatit každý bez rozdílu. I ten, kdo nemá žádné peníze a žádný majetek,“ uvedl na tiskové konferenci Rath. Pacienti s potvrzením o nemajetnosti jsou ovšem od poplatku osvobozeni. 

Pro sociální demokracii prý je poplatek za pobyt v nemocnici přijatelný, ale v nižší výši a pouze jako platba za stravu. Neměl by se tak vztahovat například na pacienty v kómatu nebo na umělé výživě, vysvětloval Rath. Ten zároveň zopakoval, že ČSSD odmítá rozdělení zdravotní péče na levnou a dražší, tedy o vymezení nadstandardů, na které by si pacienti připláceli. 

Tzv. malou zdravotnickou reformu už schválila vláda, teď čeká na projednání ve sněmovně. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění počítá právě se zvýšením poplatku za den v nemocnici, ruší ale také zákaz připlatit si za nadstandardní péči. V další fázi dostane vláda 8. června na stůl trojici reformních zákonů: o zdravotnických službách, o specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě – ty by měla sněmovna začít projednávat ještě během června. Heger už ale představil i změny chystané pro nemocnice a zdravotní pojišťovny.