Zkušebních komisařů v Praze přibývá

Praha – Pražský magistrát přijal čtyři nové komisaře, kteří budou zkoušet žadatele o řidičský průkaz. Úřad se tak dostal z nejhoršího. O čtrnáct z devatenácti komisařů přišel na počátku týdne, kdy policie zahájila jejich trestní stíhání pro podezření z přijímání úplatků. Zbylí komisaři stihli vykonat asi čtvrtinu naplánovaných zkoušek. Čekatelům proto hrozilo, že nestihnou testy absolvovat v patnáctidenní lhůtě stanovené zákonem. S týmem komisařů rozšířeným na devět členů by se měla situace v průběhu příštího týdne stabilizovat, slíbila mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Lidé z oboru autoškol ale optimismus úřadu nesdílejí.

K dohnání odložených zkoušek má podle mluvčí přispět práce komisařů v sobotu a přesčasy. Všichni studenti, kterým byla v průběhu posledních dnů posunuta zkouška, se tak před komisi dostanou už příští týden, uvedla Tereza Krásenská.

Majitelé autoškol ovšem poukazují na to, že v letních měsících zájemců o získání řidičského průkazu přibývá. Jeden komisař stihne denně vyzkoušet maximálně sedm až osm lidí. Navíc může hrozit častější opakování testů neúspěšnými účastníky. Odkladem termínů zkoušek studenti ztrácejí zkušenosti nabyté v autoškole.

Kriminalisté v pondělí na magistrátu zadrželi 14 komisařů. Obvinili je z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až osmileté tresty vězení. Z podplácení policisté viní i šest provozovatelů autoškol.