Pražské náměstí Republiky zaplnila korupce

Praha – Na pražském náměstí Republiky je až do 15. června k vidění putovní výstava Korupce po Česku aneb Co je doma, to se počítá, která představuje dvacet největších tuzemských korupčních kauz od roku 1989 až do současnosti. Texty o jednotlivých případech vytvořili zástupci obecně prospěšné společnosti Respekt institut a Jaroslav Spurný (časopis Respekt).

Kauzy jsou představeny na několika velkoformátových panelech, texty doprovází dobové fotografie nebo vtipné ilustrace Pavla Reisenauera. Autoři výstavy chtěli korupční kauzy přiblížit široké veřejnosti, a také ukázat, jak jednotlivé případy dopadly. Kromě toho jsou na panelech informace o postupech, kterými se lze proti korupčnímu jednání vymezit, nebo zmínka o existenci protikorupční linky 199.

Úvodní panel připomíná, že Česko se v roce 2010 v mezinárodním výzkumu Transparency International umístilo na 53. místě ze 178 hodnocených států. Loni se protikorupční policie zabývala 86 spisy a stíhala 94 osob. Mezi takzvanou velkou korupci, která je spjata s významnými veřejnými představiteli a velkým byznysem, zařadili autoři kauzy už polozapomenuté – například „Klausovy štiky v rybníku“ nebo „Zemanovy výlety“, nedávno minulé (plzeňská práva, zbohatnutí Stanislava Grosse), či stále aktuální – systém armádních zakázek nebo hospodaření Lesů ČR.

Chování, které se odchyluje od formálních povinností veřejné role pro soukromé (osobní, rodinné, skupinové atd.) zájmy, pro finanční nebo statusový zisk, a dále jakékoliv chování, které porušuje pravidla za účelem zvýšení soukromého vlivu (J. S. Nye, 1967)

Autoři výstavy také nabádají, že by lidé měli být aktivními občany a korupci odmítat. Expozici měli lidé možnost zhlédnout už v Liberci nebo v Českých Budějovicích. Po Praze zavítá do Olomouce, v létě pak na Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, do Brna a Ostravy.

  • Výstava Korupce po Česku autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2570/256973.jpg
  • Výstava Korupce po Česku autor: Adéla Pobořilová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2570/256972.jpg