Vražda Malhockých: Heidinger zůstane v ústavní léčbě

Brno - Jan Heidinger, považovaný za pachatele vraždy manželů Malhockých v Českých Budějovicích, zůstane v ochranném ústavním léčení. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ještě před svým odchodem z funkce chtěla Vesecká dosáhnout toho, aby Heidinger zamířil do detenčního ústavu s přísnějším režimem. NS dovolání odmítl pro zjevnou neopodstatněnost.

Státní zástupce loni v létě na základě znaleckých posudků zastavil Heidingerovo stíhání kvůli jeho nepříčetnosti. Obžaloba pak u Krajského soudu v Českých Budějovicích žádala detenci, kdežto obhajoba navrhovala ochrannou ústavní léčbu. Soud tehdy vyhověl obhajobě. „Zabezpečovací detence je určena pro jiné pachatele, kteří jsou daleko méně přizpůsobiví a u nichž selhala ochranná léčba,“ uvedl tehdy předseda českobudějovického senátu Aleš Kolář.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně navrhla zrušit verdikt soudu v Českých Budějovicích i rozhodnutí odvolacího Vrchního soudu v Praze. Požadovala nové projednání otázky Heidingerova umístění. Detenční ústav se režimem blíží vazební věznici a je určen pro nebezpečné pachatele s nízkou možností nápravy. Panuje v něm přísnější režim než v psychiatrických léčebnách. Detenční ústav sídlí v Brně.

Policisté, kteří mohli vraždě zabránit, byli potrestáni

Vražda, z níž byl Heidinger obviněn, se stala nedaleko centra Českých Budějovic v jednom z činžovních domů v Komenského ulici. Heidinger je synem zavražděné ženy z předchozího manželství. Jejímu muži prý již dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. Heidinger údajně vdobě činu trpěl paranoidní schizofrenií a útok si při prvním výslechu nevybavoval. Usvědčily jej výpovědi nevlastních sester, které byly na místě a viděly, jak se skutek stal.

Na liknavý postup policie při vyšetřování výhružek si stěžovali pozůstalí po zavražděných manželech. Prověrka oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie pak ukázala, že se vraždě skutečně dalo zabránit. Okresní soud v Českých Budějovicích v dubnu uložil dvěma policistům za nedbalost podmíněné tresty a zákazy činnosti.

Devětadvacetiletý Heidinger nejprve loni 10. února zaútočil na matku a jejího manžela nenabitou pistolí a následně utekl. Muž pak volal policii,ta událost prošetřila, ovšem místo útoku opustila. Heidinger se v noci z 10. na 11. února do bydliště své matky a jejího manžela vrátil a zastřelil je.