Stavbu pardubického terminálu švýcarské fondy proplatí

Pardubice – Nový autobusový terminál u pardubického nádraží s největší pravděpodobností vznikne. Radnice se dozvěděla, že uspěla se svou žádostí o příspěvek ze švýcarských fondů, který pokryje 85 procent z celkových nákladů 108 milionů korun. O zbylé náklady se podělí město napůl s Pardubickým krajem. Situaci by teď mohla ještě změnit především liknavost města, které musí rychle dokončit projekt terminálu.

Přípravu projektu zdržely především spory o podobu nejbližšího okolí nádraží. Výsledkem je předpoklad úpravy křižovatky U Marka na průsečnou, nikoli kruhovou, aby jí mohly snáze projíždět cyklisté a procházet chodci. Původně plánovaný nadchod pro chodce totiž nahradí běžné přechody. Navíc bude parkoviště u pošty. Radnice se musí zaměřit i na vykoupení několika pozemků, které městu zatím nepatří. „Musíme zařadit vyšší rychlost. Na projektu pracuje několik lidí a tým se rozrůstá,“ shrnul náměstek primátorky Martin Bílek.

Lidé z vedení města se dozvěděli, že dotaci na terminál dostanou, zatím neoficiálně e-mailem. „Čekáme ještě na oficiální vyjádření na papíře, 7. června jedeme na ministerstvo financí projednat podmínky,“ řekl náměstek Bílek.

Před nádražím má vzniknout společná stanice pro městské i dálkové a regionální autobusy. Ty dnes zastavují o několik set metrů dále. Současně chce město rozšířit silnici.

Souběžně se má postavit nové trolejové vedení. Náklady by měly dosáhnout 24 milionů korun. „Jsme dohodnutí s krajem, že požádá o evropské dotace z Regionálního operačního programu. Z nich je také možno získat 85 procent,“ dodal Bílek.