Udženija o Štvanici: Možná se město mělo více starat

Praha – Radní za ODS Aleksandra Udženija se v dnešním Interview ČT24 snažila vysvětlit, proč je demolován slavný zimní stadion na pražské Štvanici. Ten prý zchátral především za necelé poslední čtyři roky. „Od roku 2008 do dubna 2011 jsme se soudili s občanským sdružením Apex. Toto občanské sdružení mělo Štvanici v nájmu od roku 1998 za symbolických tisíc korun ročně. V roce 2008 dostali řádnou výpověď,“ tvrdí. Apex údajně omezil městu přístup do objektu a nezajistil řádnou údržbu. Udženija přesto nechce občanské sdružení označit za hlavního viníka a připouští, že pochybit mohl i magistrát.

„Neumím označit jednoho viníka. Možná je otázka, zda se město nemělo více starat. Je otázka, jakým způsobem byla prováděna údržba občanským sdružením Apex, protože stav je naprosto tristní. Základní údržba, a to nemluvím o velkých věcech, tam nebyla vůbec dělána,“ uvedla pro Interview ČT24.

„Pak je otázka, proč se ta smlouva Apexu nevypověděla dříve, ale až v roce 2008. Ale omlouvám se, na tyto otázky neumím odpovědět,“ pokračuje radní.

Přestože legendární stadion bude zdemolován, ledová plocha by měla na Štvanici zůstat. „Je pro nás naprostou prioritou tam mít zimní stadion s ledovou plochou,“ připomíná Udženija svůj plán.

Zástupci pražské radnice se dnes v areálu bouraného stadionu na pražské Štvanici sešli s památkáři, kteří požadují záchranu alespoň některých cenných částí. Obě strany se shodly na tom, že lze zachovat část cenné jižní tribuny, historické hodiny i reklamní poutače z 50. let.

Torzo tribuny jako pomník českého hokeje

Proti rozhodnutí o demolici stadionu na Štvanici je podle smlouvy přitom stále možné se odvolat, pražský magistrát však možnost zabránit demolici nevyužil a tvrdí, že záměru úřadu musel vyhovět. O zbytku historického zimního sportoviště kvůli jeho chátrání rozhodl stavební úřad minulý pátek. Příští týden možnost zachování některých částí prověří pracovníci Muzea hlavního města Prahy. Právě v jejich sbírkách by mohly některé předměty zůstat. 

Mimo záchrany mnoha předmětů z majetku stadionu by podle památkářů měla zůstat stát část jižní tribuny „Je možné torzo tribuny zabudovat v rámci nového areálu jako jakýsi pomník českého hokeje, nebo také uložit do muzeálního objektu. Konkrétní zájem projevilo Muzeum hlavního města Prahy,“ sdělil Ondřej Šefců z památkového ústavu.

Smlouvu o nakládání se stadionem uzavřely město a společnost MeridianSpa. Firma má na jejím základě ostrov opravit a postavit na něm sportovní a relaxační centrum s bazénem a lázněmi. Zatímco část ostrova s tenisovými kurty již společnost převzala, zimní stadion dosud spravuje magistrát. Udženija zopakovala, že magistrát chce vypovědět smlouvu. Do konce června předloží radě hlavního města návrhy, jak by dál mohlo s areálem naložit.

Stadion je kulturní památkou

Štvanický stadion je od roku 2000 kulturní památkou, u rozhodnutí stavebního úřadu však převážila bezpečnost. Stavbě podle posudku hrozilo zřícení. Památkáři však s demolicí nesouhlasí. „To, že si vzpomněli po týdnu, že by chtěli něco zachovat, je opravdu hezké,“ řekla dnes Udženija. Zpožděnou reakci ze strany památkářů však Šefců vyloučil. „Já jsem se ke Štvanici osobně dostavil hned v sobotu. V pondělí jsme okamžitě připravili tiskové prohlášení, vzápětí jsme zaslali dopis, kde jsme vyzývali k zahájení právního řízení,“ řekl Šefců.

Památkáři navíc kritizují fakt, že nebyli přizváni k předchozímu jednání o demolici. Magistrát ale nemá povinnost památkáře informovat. Udělat to podle něj měl místní stavební úřad.

Stadion na Štvanici byl postaven v letech 1930 až 1932 podle projektu architekta Josefa Fuchse jako první umělé kluziště v zemi. V roce 2002 ho zasáhly povodně a postupně chátral. Do dřevěných stěn a tribun zatékalo a konstrukci napadla hniloba. Kvůli špatnému technickému stavu byl od ledna uzavřen. Podle posudků, které si magistrát nechal vypracovat, hrozilo jeho zřícení.

Na stadionu vyrostlo několik generací hokejistů a krasobruslařů. Kvůli demolici padlo i trestní oznámení. Celkem byla Štvanice dějištěm čtyř mistrovství světa v hokeji, a to v letech 1933, 1938, 1947 a 1959. Podle památkářů konstrukce stadionu představuje pozoruhodnou technickou památku, která je dokladem rané sportovní stavby meziválečného období.