Z České Kamenice do Rumburku pojedou vlaky v červenci

Česká Kamenice – Železniční trať z Děčína přes Českou Kamenici do Rumburku bude zcela průjezdná od července. První vlak by mohl po úseku z Kamenice do Mlýnů, která zůstává uzavřena kvůli škodám po loňské povodni, projet už 30. června. Rekonstrukce tak skončí skoro jedenáct měsíců poté, co velká voda železnici podemlela. Aby se lidé do vlaků vrátili, budou České dráhy první týden nabízet na opravené trati zvláštní slevu.

Termín otevření celé trati Děčín–Rumburk musela Správa železniční dopravní cesty několikrát posunout. Kromě úvah o zrušení dráhy, do jejíž rekonstrukce musela SŽDC vložit 85 miliard korun, zdržely začátek oprav komplikace s výběrovým řízením na dodavatele a nakonec zima. Práce se tak rozběhly až v březnu. Teď už spějí k úspěšnému konci. „Podle současného harmonogramu prací budou termíny dodrženy,“ podotkl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Koleje podemlela řeka Kamenice, která se rozvodnila loni 7. srpna. Zůstaly po ní poničené náspy a stržené mostky. Kromě úseku z České Kamenice do Mlýnů procházejí rekonstrukcí také navazující úseky, které SŽDC opravila už dřív, ale jenom provizorně, aby nezůstala Česká Kamenice zcela odříznuta.

Po povodních začali lidé železnici na Kamenicku opouštět. Zřejmě k tomu přispěly i komplikace s náhradní autobusovou dopravou. České dráhy se po ukončení výluky pokusí přilákat ztracené cestující zpět. „Uděláme týdenní akci, při níž budeme jezdit z Děčína do Rumburku za speciální cenu. Podrobnosti ještě řešíme,“ uvedl krajský ředitel ČD Daniel Jareš.