Žena bránila syna pánvičkou, dostala pokutu

Louny - Neobvyklé rozhodnutí vydal městský úřad v Lounech. Marii Plevkové, která s pánvičkou v ruce bránila napadeného syna Jiřího, dal pokutu 1 500 korun. Úředníci odmítají, že by pochybili. Žena považuje jejich rozhodnutí za absurdní. Případem se zřejmě bude zabývat krajský úřad.

Vše se odehrálo loni v prosinci před domem Plevkových v Lounech. Partnerce Jiřího Plevky několikrát večer volal bývalý přítel, který chtěl mluvit se svým synem, kterého spolu mají. Chlapec ale v domě nebyl. Muž byl do telefonu hrubý a agresivní. O půlnoci pak někdo zvonil, Plevkovi ale neotevřeli. Ve tři ráno paní Plevkovou vzbudilo bušení na okno. Když okno otevřela, agresor začal vyhrožovat a sápat se do okna. Do věci se proto vložil syn, aby situaci vyřešil. Vyšel ven, útočník se ale na něj vrhl, porazil na zem a začal ho škrtit. „Škrtil mě, sahal mi na genitálie, píchal mě prstama do očí,“ popsal napadení Jiří Plevka. Paní Plevková se bála, že násilník syna zabije, tak vběhla do domu a vzala první, co měla po ruce – pánvičku. Tou ho praštila do hlavy a pánvička se rozpadla. Šarvátku pak ukončili až policisté.

Agresor se ale rozhodl, že ránu pánvičkou jen tak nenechá. Po policejním šetření se útok dostal k městské přestupkové komisi. Ta dala paní Plevkové pokutu 1 500 korun. Když se to žena dozveděla, byla v šoku. „Narušila jsem občanskoprávní vztahy tím, že jsem ve tři hodiny spala a byla jsem vyrušena násilníkem, který se mi vloupal do domu,“ říká žena ironicky. „Přijde mi to, jako když jsme v Absurdistánu,“ kroutí hlavou Tereza Vinšová, přítelkyně Jiřího Plevky. Pokutu dostal také útočník i napadený syn paní Marie.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Právník Petr Šindelář se domnívá, že přestupková komise nepostupovala správně. „Jednání bylo možné posoudit jako nutnou obranu,“ myslí si Šindelář. Tajemnice městského úřadu v Lounech Renata Čapková k věci řekla, že informace paní Plevkové nejsou objektivní a rozhodnutí přestupkové komise považuje za správné a adekvátní. Úředníci radnice v Lounech se cítí podjatí. Požádají proto kraj, aby kauzu předal některému ze sousedních měst.