Policie dopadla střelce z brněnského nádraží

Brno - Téměř měsíc policistům unikal pachatel, který 28. června v Brně postřelil dva bezdomovce. Policistům se ho nyní podle serveru Novinky.cz podařilo zadržet. Muž střílel na chodníku před restaurací u hlavního nádraží v Brně. Incidentu měla předcházet hádka a vzájemná potyčka muže s bezdomovci. Ti byli vážně zraněni a museli být operováni. Muže zachytily i bezpečnostní kamery, policie záznam použila při pátrání.

Pachatelem je šestadvacetiletý muž z Velkého Meziříčí. Policie ho zatkla už v pondělí a soud na něj uvalil vazbu, protože se mladík pokusil vycestovat z České republiky. K činu se podle policie přiznal, uvedl, že střílel ze strachu kvůli předchozímu konfliktu s postřelenými muži. V jeho neprospěch ale hovoří fakt, že ke střelbě použil nelegálně vlastněnou zbraň ráže 9 mm. Policisté už ji zajistili, přestože ji předal někomu jinému.

Vyučený automechanik bydlí ve Velkém Meziříčí. V poslední době byl bez práce, živil se příležitostnými brigádami. Zbraň koupil nelegálně na Kutnohorsku. „Střet s bezdomovci byl náhodným incidentem, muži předtím spolu neměli žádný vztah,“ řekl kriminalista Luděk Blahák. Podle Blaháka mají kriminalisté i důkaz založený na genetických testech - na místě střelby zajistili stopy a testy potvrdily, že je tam zanechal mladík.

„Pachateli hrozí stíhání za pokus o vraždu,“ dodal Hrdlička. Trestní sazba v tomto případě může dosáhnout 15 -20 let. Policisté po muži pátrali skoro měsíc, protože nepatřil k lidem pohybujícím se mezi bezdomovci v Brně.

„Zraněni byli dva asi třicetiletí bezdomovci. Každý z nich byl zraněn jedním výstřelem do břicha. Střelbě předcházela hádka a také drobnější fyzická potyčka,“ řekl po střelbě kriminalista Antonín Hrdlička.