Opozice chce projednat nákup letounů CASA

Praha – Sociální demokraté chtějí svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny kvůli nákupu letounů Casa pro českou armádu. Podle svého předsedy Bohuslava Sobotky budou chtít po ministru obrany Alexandru Vondrovi, aby jasně řekl, kdo ponese za předražený nákup a problémy se stroji odpovědnost. Dalším tématem schůze mají být i majetkové poměry exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS).

„Budeme se ptát, jak je možné, že máme letouny dvakrát tak drahé a že nemohou létat,“ poznamenal předseda největší opoziční strany. Nákup čtyř dopravních letadel za 132 milionů eur (kolem 3,5 miliardy korun) byl podepsán v roce 2009. Letouny však provází problémy a média poukazují na to, že jejich cena byla výrazně vyšší než v jiných zemích. Dodavatel, firma Omnipol, má nyní do konce srpna čas na odstranění závad na systému pasivní ochrany, bez kterého není možné operační nasazení v rizikových oblastech.

Ministerstvo obrany se rozhodlo uplatňovat smluvní sankce za prodlení a stále zvažuje i možnost úplného odstoupení od kontraktu. Ve sněmovně chce ČSSD diskutovat i o tom, kde vzal někdejší ministr dopravy Řebíček peníze na to, že se mohl stát majoritním vlastníkem fotbalové Slavie. Exministra opozice podezírá, že zadával jako šéf ministerstva dopravy zakázky vlastní firmě. 

Bohuslav Sobotka:

Vyzýváme proto premiéra Petra Nečase, aby se přihlásil ke spoluzodpovědnosti a přinutil Řebíčka účetnictví rozkrýt. Pokud se tak nestane, vyvoláme mimořádnou schůzi sněmovny.

Bývalý ministr dopravy odkoupil od dosavadního většinového majitele pražského celku, investiční skupiny Natland Group, celý sedmdesátiprocentní podíl, který společnost v klubu z Edenu měla. Řebíček nyní drží ve Slavii prostřednictvím společnosti Viscontia 98 procent akcií.