Majitel Amsterdam shopů se bude zodpovídat u soudu

Olomouc - Případ majitele sítě Amsterdam shopů v Česku, který ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy pod záminkou sběratelských předmětů, míří k soudu. Pětadvacetiletého muže z Polska dnes obžalovala ze šíření toxikomanie olomoucká státní zástupkyně, v případě prokázání viny mu hrozí až pět let vězení. Kauzou se bude zabývat olomoucký okresní soud, ke kterému bude případ v nejbližší době předán. Muž je ve vazbě a podle žalobkyně vinu popírá.

„Šíření spočívalo v tom, že si jednak sám zařídil reklamu v regionálních rádiích, měl své internetové stránky i internetový zásilkový obchod a kromě toho měl ve vlastnictví své firmy obchody Amsterdam shopy,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Kremzerová. Kromě toho muž údajně dalším prodejnám, které nevlastnil, dodával zboží.

Policisté od začátku celý případ neřešili jako trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, ale jako šíření toxikomanie. Nečekali totiž na novelu zákona, kam byly tyto látky zařazeny až 22. dubna. Kriminalistům se za pomoci odborníků z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Olomouci podařilo prokázat, že látky, které obchody nabízejí, mají podobné účinky jako drogy.

"Látky, pro které jej stíháme, ještě v té době nebyly v příloze zákona o návykových
látkách. My ho stíháme za období před účinností této novely, a to pro šíření návykových látek jiných než alkoholu," vysvětlila žalobkyně.

Jednatele společnosti Poland Corporation zadrželi policisté v dubnu v Olomouci. Důkazy proti němu sbírali od února. Od té doby je muž ve vazbě. Tvrdí, že se ničeho nedopustil a že drogy nebyly na seznamu zakázaných látek. Hájí se také tím, že šlo o sběratelské předměty. Policisté a nakonec ani žalobkyně však toto vysvětlení neakceptovali. "V obžalobě dost obšírně vyvracím, že to rozhodně nemělo charakter sběratelských předmětů. Účel byl jednoznačný, sloužil ke konzumaci. Navíc z diskuse na internetu, která se k tomu vedla,
je evidentní, k jakému účelu to sloužilo. Samotní konzumenti si z toho dělali legraci, že to bylo označeno jako sběratelské předměty," doplnila žalobkyně.

Syntetické drogy
Zdroj: ČT24

Během plánované akce provedli policisté prohlídky v sedmi Amsterdam shopech v Olomouckém a Moravskoslezském kraji i v sídle společnosti ve Stodolní ulici v Ostravě. Do akce se zapojilo na 40 policistů. V červnu udělali poté policisté razii v brněnském Amsterdam shopu. Olomoučtí policisté prověřují i další podobný obchod v pasáži Masné krámy na Dolním náměstí v Olomouci, který pod označením Kokoland nabízel rovněž sběratelské předměty. Při kontrole zabavili celkem 82 takzvaných sběratelských předmětů a nyní čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Poté rozhodnou o dalším postupu. Provozovatelem obchůdku, který je nyní stejně jako olomoucký Amsterdam shop zavřen, je rovněž polský občan.