Varnsdorf: Demonstranti se rozešli, policie je k ubytovně nepustila

Varnsdorf - Čtyři stovky lidí se sešly po poledni na náměstí ve Varnsdorfu na protiromskou demonstraci. Krátce před 14:45 vyrazili všichni na pochod směrem k ubytovně Sport, kterou místní považují za nejproblémovější. Sem jich dorazilo asi osm set. Lidé přišli vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací ve městě. Několik desítek radikálů začalo vykřikovat nacionalistická hesla. Policie přehradila Žitavskou ulici zhruba 50 metrů před problémovou ubytovnou a dál demonstranty nepustila. Demonstrace na místě skončila v klidu kolem čtvrté hodiny, lidé se vydali zpět do centra města.

Protestující se před ubytovnou Sport střetli s policií, která jim zatarasila cestu vozovou hradbou. Zástupce radnice vyzval v 15.15 demonstranty, aby se rozešli, ti ale neuposlechli. Lidé se naopak sešikovali, sedli se na zem, zpívali hymnu a odmítali se pohnout. Pak celý dav vyrazil jinam, prošli kolem další problémové ubytovny v ulici T. G. Masaryka a zamířili do centra. „Další pochod už ale nebyl hlášený a je nezákonný, budeme proto vyzývat účastníky, aby se rozešli, ty, kteří neuposlechnou předvedeme na služebnu,“ řekla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Pochod se nakonec obešel bez incidentů, policie zatkla dva muže. Jeden, místní, provolával rasistická hesla, měl u sebe dvě dlažební kostky a v krvi tři promile alkoholu. Druhý, extremista z Prahy, měl na předloktí vytetované rasistické symboly. Podle Hrubešové hrozí oběma až tři roky vězení.

Místní obyvatele přijeli na demonstraci podpořit členové extremistických uskupení, byli ale v menšině. Situace ve městě zůstává kvůli napětí mezi Romy a ostatními obyvateli vyhrocená, dopoledne při setkání s vedením obce občané kritizovali laxnost radnice i práci policie. V podvečer se situace ve městě uklidnila, po městě se pohybují roztroušené skupinky extremistů, další sedí v restauracích. Policie je v pohotovosti a situaci sleduje, ujistila Hrubešová.

Reportáž Čestmíra Strakatého (zdroj: ČT24)

Policisté během dne kontrolovali auta na příjezdových trasách, hlídkovali i na místním vlakovém nádraží. Situaci monitoroval i policejní vrtulník. Připraveni byli i před zmíněnou ubytovnou. Půl hodiny před ohlášeným začátkem demonstrace předvedli policisté na místní služebnu několik mužů, z nichž někteří měli na těle tetování běžné u brněnských fotbalových rowdies. „Devět z nich jsme zadrželi na nádraží, další po městě pro podezření z různých přestupků. Někteří neměli doklady, u několika z nich jsme našli nože,“ řekla Hrubešová. Celkem policie předvedla k identifikaci 15 lidí, kteří pak ale byli propuštěni. „Celkem jsme zkontrolovali 340 osob a při kontrole aut jsme v jednom objevili sekyru,“ dodala policejní mluvčí.

Mítink, který svolal „falešný asistent“ Lukáš Kohout, začal odpoledne na náměstí E. Beneše českou hymnou, pak si účastníci zazpívali píseň Jarka Nohavici „Pane prezidente“, kterou zakončili zvoněním klíči. Opět z davu zazněly výzvy k odstoupení starosty. Lidé ve Varnsdorfu se demonstracemi snaží domoci pozornosti, chtějí změny zákonů, kritizují vládu, že se tváří, jako by se jí problémy na severu Čech netýkaly. Nad hlavami proto rozvinuli velký transparent s nápisem „Nečas na nás nemá čas“. Demonstraci dnes dopoledne předcházela beseda, kterou do místního kina svolala radnice. Sál zaplnilo několik stovek nespokojených a naštvaných lidí.

Premiér Petr Nečas zatím od vyostření situace na severu Čech nebyl, podle neoficiálních informací se tam chystá příští týden. Na konferenci starostů ODS v Brně dnes řekl, že policejní posily na místě zůstanou tak dlouho, jak bude potřeba. Příčin současného stavu vidí více. Stát má zajistit především bezpečnost lidí a ochranu jejich majetku. Podle Nečase je ale iluzí, že existují „zázračné a rychlé recepty“.

Dnešní mítink měl být původně jen v režii místních, kteří sice už čtyři ze šesti demonstrací nasměrovali k romským ubytovnám, s policií se ale nestřetli. Ve čtvrtek se pozvánka na sobotní akci objevila i na webu extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). „Ta akce má naši podporu, co vím, tak určitá část našich příznivců se tam opravdu chystá,“ řekl severočeský šéf DSSS Petr Kotáb. Radikálové už ve městě pořádali před týdnem vlastní demonstraci, která se změnila v boj mezi policejními těžkooděnci a extremisty. Celkem 37 lidí bylo tehdy zadrženo a šest zraněno. Policie následně obvinila pět lidí. Seznam obviněných účastníků se ale nejspíš rozšíří. Policisté nyní zkoumají fotografie a videozáznamy.