Rath: Za současné zadlužení středních Čech může Bendl

Praha – Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy Davida Ratha. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na údaje od Asociace krajů, Rath podle tvrzení deníku za tři roky ve funkci středočeského hejtmana více než ztrojnásobil zadlužení svého kraje. Podle Ratha ale zadlužení regionu jde na vrub předchozího vedení v čele s nynějším ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS). Úvěrové smlouvy byly prý uzavřeny v letech 2007 a 2008 a peníze se nyní průběžně čerpají. Kraj má v současnosti na účtech více prostředků, než mělo předchozí vedení, prohlásil dnes pro novináře hejtman Rath.

Podle údajů asociace krajů Rath přebíral region s dluhem necelých 900 milionů korun, ke konci letošního října ale narostl na 3,2 miliardy. Rath ale tvrdí, že jde o průběžné čerpání bankovních úvěrů a všechny tyto peníze byly použity na investice.

Rath zopakoval, že bývalý hejtman Bendl podepsal úvěrové smlouvy na čtyři miliardy a další dvě miliardy si půjčily nemocnice. „Musím konstatovat, že můj podpis pod úvěrovými smlouvami není. Je tam podpis Petra Bendla,“ zdůraznil Rath, který prý ale tento krok svému předchůdci nevyčítá.

Zadlužení krajů podle asociace stouplo zhruba o šest miliard, na účtech také leží menší úspory než v době, kdy končila ODS. Jediným nezadluženým krajem zůstává Plzeňsko, uvedly HN.