Nečas podpořil starosty v boji proti těžbě na Frenštátsku

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) podpořil starosty z Beskyd v jejich odporu proti otevření černouhelného dolu Frenštát. To údajně zvažovala společnost OKD. Předseda vlády vidí budoucnost regionu v rozvoji lehkého průmyslu a cestovního ruchu. Po včerejším setkání premiéra se starosty Rožnova, Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic o tom informoval předseda sdružení naše Beskydy Stanislav Uruba. Jeho interpretaci výsledků schůzky následně potvrdil mluvčí vlády Jan Osúch. Mluvčí OKD Vladislav Sobol ovšem prohlásil, že společnost o otevření dolu neusiluje.

O tom, že s těžbou uhlí v Beskydech se zřejmě nepočítá, hovořil již v únoru se zástupci dotčených obcí tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Včera tento postoj potvrdil premiér. „Ujistil nás, že je zásadně proti otevření dolu i proti zahájení průzkumné ražby,“ uvedla v tiskové zprávě starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková. Premiér prý řekl, že toto stanovisko zastává už deset let. Zároveň starostům slíbil, že zorganizuje jejich setkání s novým ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS).

Beskydské obce brojí proti těžbě, obávají se o životní protředí

Důl Frenštát vznikl v Beskydech v 80. letech minulého století. Uhlí se v něm ale nikdy netěžilo, nyní je zakonzervovaný. OKD v září oznámily záměr prozkoumat tam zásoby uhlí a plynu, čímž chtějí získat informace pro budoucí rozhodování o těžbě. Okolní beskydské obce proti tomu bojují, protože se obávají, že by těžba uhlí nenávratně zničila okolní prostředí.

Mluvčí OKD Vladislav Sobol:

„Cílem OKD je důkladný průzkum ložiska. Nyní známe jen údaje z desítky let starých vrtů vedených z povrchu. Výsledky průzkumu by posloužily všem zainteresovaným stranám - tedy obcím, státu i OKD - k odpovědné diskusi o budoucnosti dolu.“

Důl Frenštát
Zdroj: ČT24

Desítky staveb v areálu dolu, včetně těžních věží, měly povolení jen na dobu určitou. Ta již uplynula a stavební úřad ve Frenštátě nyní vede řízení o odstranění těchto staveb. „Společnost (OKD) podniká všechny kroky k tomu, aby získala povolení k hornické činnosti. Důl Frenštát přitom leží v chráněné krajinné oblasti,“ řekl starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Starostové míní, že pracovníci Obvodního báňského úřadu (OBÚ) v Ostravě zneužívají pravomoci a těžební firmu OKD zvýhodňují. Na úředníky OBÚ proto před několika dny podali trestní oznámení. Mluvčí Státní báňské správy ČR, pod kterou ostravský OBÚ patří, Bohuslav Machek již dříve řekl, že o trestním oznámení zatím správa neví. „Obce využily svého práva. Musíme to nechat na posouzení orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl Machek.