Novoroční útok ve Varnsdorfu měl rasový motiv

Varnsdorf (Děčínsko) - Novoroční útok ve Varnsdorfu na Děčínsku byl podle policie rasově motivovaný. Viní z něj zatím jednoho ze dvou zadržených pětatřicetiletých Romů. Dva z šesti útočníků, kteří jsou podezřelí, že na Nový rok napadli ve Varnsdorfu tři lidi, zadržela policie tento týden. Oba byli ve čtvrtek obviněni z výtržnictví a ublížení na zdraví, hrozí jim až tříleté vězení. Stíhaní budou na svobodě. Policie ale prověřuje i další účastníky napadení.

Útočníků mělo být podle dřívějších výpovědí napadených pět, policie proto prověřuje trestní odpovědnost i dalších přítomných osob. „Zda bude někdo další obviněn, nebo bude řešeno jeho jednání jako přestupek, ukáže další vývoj případu,“ dodal děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Šestice zaútočila na muže a jeho rodiče kolem 1:40 ráno na Nový rok. „Jeden z napadených byl po ambulantním ošetření propuštěn do domácího léčení, druhý musel být pro svá zranění hospitalizován,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Petra Trypesová.

Právě útok z 1. ledna uvádějí svolavatelé nedělní demonstrace na varnsdorfském náměstí jako důvod svých protestů. Podobně se ve městech Šluknovského výběžku demonstrovalo několik měsíců. Protesty ustaly před třemi měsíci, i tehdy byl důvodem k propuknutí nepokojů upozorňujících na problémy mezi Romy a majoritou útok přesily Romů na etnické Čechy.