Průzkum STEM: Věci veřejné zastavily propad

Praha – Podle lednového průzkumu agentury STEM by se do sněmovny dostalo pět stran, Věci veřejné by ale vystřídali lidovci. Nejmenší vládní strana nicméně zastavila svůj propad. V průzkumu s přehledem vyhrála ČSSD následovaná ODS a TOP 09 – preference těchto tří stran se v porovnání s minulým průzkumem nezměnily, komunisté pak mírně oslabili.

Sociální demokraté by podle volebního modelu obsadili 77 křesel, o tři méně v porovnání s prosincovým šetřením agentury. Komunisté sice ztratili hned čtyři mandáty, se 33 poslanci by ale levice získala ve sněmovně pohodlnou většinu 110 hlasů. 

Občanští demokraté si o šest mandátů polepšili a získali by 50 poslanců. TOP 09 si polepšila na 34 mandátů. Lidovci by pak získali sedm poslanců. Věci veřejné pětiprocentní hranici nepřekročily. 

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií mezi všemi dotázanými, tedy i těmi, kteří nejsou rozhodnuti nebo nejsou ochotni žádnou stranu jmenovat. Po přepočtu u rozhodnutých voličů se tak podpora u lidovců pohybuje těsně nad pětiprocentní hranicí.