DSSS svolává na příští neděli mítink ve Varnsdorfu

Varnsdorf - Dělnická strana sociální spravedlnosti plánuje uspořádat v neděli 29. ledna ve Varnsdorfu mítink a následný pochod. Svolání mítinku souvisí s tím, že v úterý zemřela žena, kterou podle policie i s dalšími členy rodiny napadli na Nový rok Romové. Do Šluknovského výběžku by tak mohlo dorazit několik set příznivců. Podobná akce DSSS se 10. září změnila v rozsáhlé potyčky mezi nacionalisty a policií.

Vedení DSSS dnes požádalo vedení města o zábor prostranství na autobusovém nádraží, a to od 9:00. Město má tři dny na to, aby o oznámení rozhodlo. Místo se mu příliš nezdá. „Demonstrace je poněkud v konfliktu s využitím nádraží, bude tedy asi potřeba se s nimi domluvit na jiném možném řešení,“ uvedla mluvčí města Romana Macová. Prostor na sousedním náměstí Edvarda Beneše má už zabraný hnutí Občané městu, město občanům. Jeho místní předseda Pavel Vaňáč už ve středu odmítl prostory DSSS poskytnout.

Jestli opravdu žena zemřela na následky novoročního útoku, nelze s určitostí říci. Hovoří se totiž o tom, že žena byla delší dobu vážně nemocná. Byla proto nařízena pitva. DSSS po smrti ženy přitvrdila protiromskou rétoriku. „Ta akce je motivována především stále narůstajícím cikánským násilím, které není ani přes sliby vlády řešeno,“ řekl severočeský lídr strany Petr Kotáb. V plánu je podle něj i pochod do problémových lokalit města. Na akce DSSS se v poslední době sjíždí z celého Česka tvrdé jádro, čítající asi 100 až 200 lidí. K nim se často přidávají i nespokojení místní.