Bendl: Šluknovsku může pomoct zemědělství

Lipová (Děčínsko) – Nedostatek pracovních míst na severočeském Šluknovsku by podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) mohla vyřešit práce v zemědělství. Ministr to uvedl na dnešní návštěvy biofarmy v Lipové na Děčínsku. Nezaměstnanost v regionu se dlouhodobě pohybuje kolem 15 procent, což v kombinaci s kriminalitou a nízkou vzdělaností tamějšího obyvatelstva vytváří z regionu jednu ze sociálně nejzatíženějších oblastí v zemi.

„Zemědělství může být zásobárnou pracovních příležitostí pro tento region,“ řekl dnes novinářům Petr Bendl. S tím souhlasí i starosta obce Lipová Pavel Svoboda: „Tady vždycky bylo hodně lidí zaměstnaných v zemědělství. Řekl bych, že po částečném úpadku se situace v současné době zlepšuje.“

Orientace na zemědělství by skutečně mohla být reálná, míní analytik krajského úřadu práce Michal Tuček: „Na Děčínsku je v tuto chvíli nezaměstnaných 128 lidí se zemědělskou kvalifikací, což není tak mnoho, ale rekvalifikace by nemusela být nějak náročná.“ Z celkových asi 9 500 nezaměstnaných na Děčínsku totiž více než dvě třetiny tvoří lidé se základním vzděláním, řemeslníci nebo lidé se specializací na služby.

Zemědělství v Sudetech? Nejlépe masný skot

Podmínky pro zemědělství v regionu nahrávají spíš chovu než pěstování plodin. Zemědělce hospodařící v horských a podhorských oblastech zastupuje Svaz marginálních oblastí a podle jeho předsedy Milana Boleslava je v těchto oblastech důležitá především podpora chovu masného skotu a ovcí. Ten totiž využívá travní porosty, které nelze jinak zužitkovat. „Bez existence masného skotu a ovcí by Česká republika musela Sudety buď rozorat, nebo ponechat ladem,“ uvedl Boleslav.

Ústecký kraj není zemědělsky nejsilnější

Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo v roce 2010 v zemědělství na Děčínsku 750 lidí, což o něco více než osmina v celém Ústeckém kraji. Nejvíce lidí v zemědělství v kraji pracovalo v tradičních agrárních okresech, jako je Litoměřicko (2 255) a Lounsko (1 850). Ústecký kraj je s 6 350 lidmi pracujícími v zemědělství čtvrtý nejhorší po Praze, Karlovarském a Libereckém kraji.

Děčínsko a především pak Šluknovský výběžek se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Ta se v celém okrese v prosinci loňského roku pohybovala kolem 13,9 procenta a bez práce bylo 9 200 lidí. Právě špatná nálada v regionu, způsobená podle starostů i nemožností najít práci, vyústila vloni v srpnu i v sociální nepokoje. Místní kritizují politiku rozdělování sociálních dávek, která podle nich není spravedlivá.