Za vraždu manželky si muž odpyká 14 let

Olomouc - Za loňskou vraždu ženy v Jeseníku si její šestapadesátiletý manžel Jaroslav Čížek odpyká ve vězení 14 let. Rozhodl o tom dnes olomoucký krajský soud. Manželku napadl muž kvůli penězům s kuchyňským nožem v ruce před očima jejich syna. Ženu bodl celkem 13krát, na následky zranění na místě zemřela.

Podle soudu jednal Čížek s rozmyslem a ne v afektu. Svědčí o tom to, že po hádce si došel pro nůž a teprve poté ženu napadl.

Manželé se dostali do sporu kvůli 5 000 korunám, které nezaměstnaný muž požadoval po své manželce z rodinného rozpočtu. Když mu je odmítla dát, šel si do kuchyně pro nůž a v ložnici svou ženu surově ubodal. Policii zavolal jejich syn.

Muži hrozilo až 20 let vězení. Podle soudu byl Čížkův útok surový. I proto, že obžalovaný nevyjádřil lítost, mu vyměřil trest 14 let. Muž trest přijal a na místě se vzdal odvolání. 

Muž se k činu před policií i soudem přiznal. Učinil prý tak v době, kdy mu nefungoval mozek. „Když mi nechtěla dát peníze, které jsem potřeboval na brýle, udělalo mi to před očima klap a stalo se to, co se stalo. Bodl jsem ji, protože jsem měl vypnutý mozek. Několik dní před tím jsme spolu nemluvili, po hádce mi ani nepopřála k svátku,“ uvedl již dříve před soudem.

Podle dcery manželů měl obžalovaný s manželkou už dříve spory zejména kvůli penězům. Čížek prý manželku několikrát zbil, když mu odmítala peníze dát. Pracovat za méně než 20 000 korun prý odmítal. Podle soudní znalkyně je resocializace obžalovaného značně problematická.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)