V Jeseníkách se při lyžování vážně zranila 16letá dívka

Jeseník - Šestnáctiletá dívka dnes utrpěla těžká zranění při lyžování v lyžařském středisku Ovčárna v Jeseníkách. Spadla kvůli terénní nerovnosti. Dívka, která neměla helmu, si zřejmě poranila krční a hrudní páteř. Do nemocnice ji přepravil vrtulník. Horská služba upozorňuje lyžaře, že vzhledem k oblevě mohou být sjezdovky ve vyšších polohách umrzlé.

Neštěstí se stalo dnes dopoledne. „Dívka bez přilby podle všeho vylétla na terénní nerovnosti a při pádu dopadla na ztvrdlý povrch sjezdové tratě. Během vyšetření jsme zjistili, že zřejmě utrpěla těžké zranění krční a hrudní páteře,“ uvedl člen Horské služby Jeseníky Jaroslav Tejnský.

Horská služba: bez přilby hazardujete se zdravím či životem

„Upozorňuji lyžaře i snowboardisty, že po oblevě je nyní na sjezdových tratích ve vyšších polohách velice tvrdý, umrzlý podklad. Tomu musejí přizpůsobit rychlost a styl jízdy. Stejně tak upozorňuji na to, že ti, kteří nepoužívají ochranné pomůcky, zejména přilbu, vážně hazardují se svým zdravím, či dokonce životem,“ důrazně varoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Podle kanadské lékařské studie se právě díky nošení helmy snižuje riziko vážného úrazu o víc než třetinu. 

V únoru se rovněž v Jeseníkách zranil 15letý chlapec při jízdě na snowboardu. I pro něj musel vrtulník. 

Ročně putuje z českých sjezdovek do nemocnic asi 6 tisíc lidí. Přibývá vážných úrazů jako jsou poranění páteře, míchy nebo mozku. Důvodů je několik - modernější a rychlejší sportovní vybavení, plnější sjezdovky a menší ohleduplnost sportovců. Lékaři a záchranáři už ošetřili během letošní sezóny skoro 200 pacientů, kteří byli v bezprostředním ohrožení života. Jeden lyžař zemřel. Pacientů s trvalými následky je asi 7 procent. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)