Kmotři v ODS řídili povolební dělbu moci, říká starosta Dubí

Praha – Šedé eminence v pozadí Občanské demokratické strany řídily po sněmovních volbách rozdělování vlivných postů. V Hyde Parku ČT24 to uvedl starosta severočeského Dubí Petr Pípal, který před několika dny spolu s 50 spolustraníky opustil řady ODS. Jako důvod odchodu uvedl právě poměry v nejsilnější vládní straně, která se podle jeho vlastních slov vzdala politiky ve prospěch mocenských zájmů „osob v pozadí“. Tyto struktury podle něj dokonce drží řadu členů ODS v šachu, neboť na nich mají být finančně a ekonomicky závislí i vrcholní funkcionáři.

„Zlom nastal vstupem ODS do vlády, kdy mi to připadalo, že to je hon za obsazováním různých funkcí. Vzadu za tím stáli lidé, kterým měli funkcionáři sloužit,“ uvedl Pípal v pořadu Hyde Park ČT24.

Největší problém ODS spatřuje Pípal v tom, že řada řídících funkcionářů ODS je ekonomicky závislá na podnikatelských strukturách, častokrát se přitom podle něj jedná přímo o zaměstnanecký poměr. „Ten člověk řekne: 'Buď to uděláš to a to a všechno bude v pořádku, a nebo to neuděláš, a pak si běž svou cestou'. Velmi těžko se vzdoruje,“ popisuje Pípal systém, kterým šedé eminence vykonávají svůj vliv na politiku ODS.

Šéf ústecké ODS „osoby v pozadí“ odmítá

Jakékoli osoby v pozadí politiky občanských demokratů ovšem zcela popřel Jan Kubata - předseda ústecké ODS, pod kterou Dubí spadá. „Žádné zákulisí neexistuje, kolem mě jsou pouze členové ODS, se kterými už mnoho let pracuji, a každé dva roky máme volby,“ konstatoval.

Znechucení nad poměry v ODS spolu s nespokojeností s podobou sestavování kandidátky do krajských voleb vedlo Pípala před nedávnem k tomu, že složil svou stranickou legitimaci a po něm tentýž krok zopakovalo dalších 50 spolustraníků z Dubí na Teplicku. V tamní organizaci ODS nakonec zbyli jen čtyři členové. Někdejší buňka ODS nyní chystá spolupráci s lokálním hnutím Severočeši.cz. To Pípalovi nabídlo členství na kandidátce pro krajské volby i nominaci do senátního souboje v teplickém obvodě, kde zvolení obhajuje občanský demokrat Jaroslav Kubera.

Vzrůstající vliv kmotrů na vedení strany podle starosty Dubí vede i k úbytku komunálních politiků. „Do politiky se chce strašně málo lidem. Dostat je i na komunální kandidátku je velký problém. Už v průběhu 90. let se úplně pokřivil náhled na politiku a málo lidí tady něčemu věří,“ konstatoval. V reakci na krok straníků v Dubí z ODS vystoupila starostka Hronova Hana Nedvědová, čímž podle Pípala přišli občanští demokraté na Náchodsku o posledního člena v takovéto funkci.

Podle předsedy regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji Jana Kubaty ovšem za Pípalovým odchodem stála především osobní zhrzenost. „Dochází k neuspokojení osobních ambicí a to mě velmi mrzí. Petr Pípal je příklad toho, kdo úplně zbytečně rezignoval na snahu se dostat na kandidátku do krajského zastupitelstva,“ konstatoval Kubata, podle kterého to potvrzuje i skutečnost, že Pípala Severočeši.cz nominovali do senátních voleb.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Pípal: Drobil řídící kampaň? Reakce jsou obrovsky negativní

Pípal také kritizoval skutečnost, že ODS pověřila řízením kampaně před podzimními senátními a krajskými volbami někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila podezřívaného z korupčních praktik ve Státním fondu životního prostředí. „Ohlasy v členské základně na toto jmenování jsou obrovsky negativní,“ konstatoval.

Pípal o Petru Nečasovi:

„Je slušný člověk a tuto situaci mu nezávidím. Vím, že se snaží tyto praktiky omezovat, ale nemá to vůbec jednoduché. Řekl bych slušný lídr, ale v prostředí, ve kterém se pohybuje, má málo lidí kolem sebe, kteří by byli stejní jako on. Pokud se nebudete mít o koho opřít, můžete zůstat smutným hrdinou.“