Historickým městem roku 2011 se stalo Uherské Hradiště

Praha - Historickým městem roku 2011 je Uherské Hradiště ze Zlínského kraje. Ocenění je odměnou za péči o památky, vítěz dostane milion korun. Pořadatelé vybrali vítěze ze tří finalistů, kromě Uherského Hradiště usilovaly o titul středočeská Kutná Hora a Chrudim z Pardubického kraje. Vyhlášení bylo dnes na Pražském hradě.

Uherské Hradiště s 25 000 obyvateli ocenila komise za dlouhodobý koncepční přístup při rekonstrukci historického jádra. „Také za politickou shodu, když jednotliví představitelé města bez ohledu na politickou příslušnost byli schopni pochopit důležitost programu regenerace města a jednají v jeho souladu dlouhodobě,“ uvedl Ivo Rubík, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které soutěž spolupořádá. Rubík ocenil například rekonstrukci kláštera v centru města, který by měl být letos otevřen veřejnosti.

Uherské Hradiště, založené roku 1257, se ale neomezuje jen na obnovu památek v centru, investuje i do památkově hodnotných objektů mimo městskou památkovou zónu. Vloni například opravilo klasicistní kříž na Tyršově náměstí a dva památkově chráněné domy. Do programu regenerace se zapojuje od 90. let, několikrát bylo mezi trojicí finalistů.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Do soutěže se letos přihlásil rekordní počet subjektů, a to 54. Do krajského kola postoupilo 14 návrhů, z nichž vyšli tři finalisté.

Ocenění se dočkala třeba i Kutná Hora či Havlíčkův Brod

Kromě absolutního vítěze byla dnes vyhlášena také úspěšná města regionálních kol, která dostanou odměnu 100 000 korun. Letos byla úspěšná středočeská Kutná Hora, Cheb z Karlovarského kraje, Klatovy na Plzeňsku, Žatec v Ústeckém kraji, Lomnice nad Popelkou na Liberecku, Nové Město nad Metují na Královéhradecku, jihomoravské Boskovice, Zlaté Hory v Olomouckém kraji, Havlíčkův Brod na Vysočině a Opava v Moravskoslezském kraji. V Praze zvítězila druhá městská část.

Titul Historické město roku se udílí za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón. První titul Historického města roku 1994 získaly Svitavy, vloni dostalo ocenění jihomoravské Znojmo.

Ceny se předávají v rámci Mezinárodního dne památek a historických sídel, který připadá na 18. dubna. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj.

Uherské Hradiště - Galerie
Zdroj: Kosek Pavel/ISIFA