Policie obvinila čtyři muže kvůli daňovým únikům za 100 milionů

Praha – Protikorupční policie obvinila čtyři lidi z Česka, Chorvatska a Černé Hory z daňových úniků přesahujících 100 milionů korun. Organizovaná skupina k nám podle kriminalistů od dubna 2009 dovážela pohonné hmoty, ale neodváděla DPH. Pohonné hmoty pak muži měli prodávat za výrazně nižší ceny než konkurence. Informoval o tom mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Jako jednatel společnosti s ručením omezením působil podle policie šestatřicetiletý Čech. Za 2. čtvrtletí 2009 údajně neoprávněně snížil daňovou povinnost firmy o zhruba 21,5 milionu korun. Následně údajně nepodal daňové přiznání k DPH za 3. čtvrtletí 2009, a tím připravil stát o 89 milionů korun. Z bankovního účtu společnosti pak do konce roku 2009 vybral více než 50 milionů korun. „V důsledku tohoto jednání pak obchodní společnost nesplnila svoji povinnost odvést DPH za 4. čtvrtletí roku 2009 ve výši téměř 101 milionů korun,“ uvedl Ibehej.   

Policie obvinila také Chorvata a Černohorce, kteří údajně v roce 2009 z účtu společnosti vybrali téměř tři miliony korun. Posledním obviněným je Čech, který prý v letech 2009 a 2010 vybral z účtu více než 33 milionů korun.   

Policie všechny čtyři obviněné zadržela v listopadu 2010. Kriminalisté u nich našli dvě nelegálně držené střelné zbraně a omamné látky. Proti obviněným je zahájeno trestní stíhání pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a poškozování věřitele.