Protikorupční policie navrhuje obžalovat extajemníka Znojma

Znojmo - Protikorupční policie navrhla státnímu zastupitelství, aby obžalovalo bývalého tajemníka radnice ve Znojmě Vladimíra Krejčíře z korupce. Hrozí mu až 12 let. Podle spisu Krejčíř zvýhodňoval firmy při zadávání veřejných zakázek, za což od nich bral úplatky a přijímal materiální dary. Škoda se odhaduje na 1,9 milionu korun. S Krejčírem je stíháno sedm podnikatelů za poskytování úplatků.

Krejčíř podle spisu přijímal peněžní dary. Z vyšetřování vyplývá, že firmy se mu mohly zavděčit i jinak, a to například pracemi na zvelebování jeho rodinného domu. Některé faktury, například za jeho soukromý tenisový kurt, parkovací stání nebo koupací jezírko jim nemusel zaplatit, jiné účty zase za někdejšího tajemníka radnice uhradily některé firmy.

Za odměnu získávaly společnosti výhodné zakázky od města. S Krejčířem by tak údajně měli stanout před soudem představitelé firem VHS plus, Pozemní stavby, LukaWood a ZdeNo. Celkem jde o sedm lidí, jimž hrozí za podplácení až šest let vězení.

Extajemníka by mělo státní zastupitelství u brněnského krajského soudu obžalovat z přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. U jednoho ze stíhaných podnikatelů navrhuje policie, aby Krajské státní zastupitelství v Brně jeho stíhání podmíněně zastavilo, uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Kauza vyvolala spory na znojemské radnici. Městský úřad uspořádal hned několik auditů hospodaření. Nově na internetu zveřejňuje, kdo získal městskou zakázku. Potíže měla i úřednice, která na nesrovnalosti v zadávání veřejných zakázek v souvislosti s Krejčířem upozornila. Byla propuštěna z práce. Radnice následně uznala svoji chybu a s ženou jednala o tom, že jí uhradí její ušlý zisk.