Sobotka: Hejtmani ČSSD v krajích nemají konkurenci

Plzeň – Sociálně demokratickým hejtmanům se v uplynulých čtyřech letech povedlo splnit volební program a chránit obyvatelstvo před dopady reforem a škrtů pravicových vlád. Na dnešní konferenci v Plzni, která bilancovala čtyři roky vlády krajům, se na tom shodlo vedení ČSSD. Své angažmá strana zhodnotila jako úspěšné. Do podzimních voleb hodlá ČSSD vstoupit s politikou založenou na splnitelných slibech.

„Nebude možné udržet rozsah veřejných služeb, kvalitní zdravotnictví a kvalitní školství bez toho, aniž by se nám podařilo na podzim vyhrát krajské volby,“ varoval předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Sobotka: Umíme zodpovědně vládnout

Podle Sobotky strana prokázala schopnost zodpovědně vládnout a hospodařit ve všech třinácti jejích krajích. „ČSSD splnila sliby z roku 2008 a zvládla svou roli,“ konstatoval Sobotka. Většina sociálně demokratických hejtmanů podle něj nemá v krajích konkurenci. Strana obstála i v „tvrdých podmínkách hospodářského poklesu a škrtů pravicových vlád“.

Úspěch musí nyní strana podle jejího předsedy zopakovat na krajské a pak i celorepublikové úrovni. Receptem na vítězství ve volbách je podle něj koncepční, srozumitelná politika založená na realistickém programu a splnitelných slibech. V regionech musí ČSSD čelit střetu zájmů. „Nesmíme být podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS řízenou zpovzdálí odéesáckými kmotry,“ prohlásil. Stejně tak varoval před tím, aby nevznikala „oranžová šlechta“.

ČSSD kladně hodnotila:

  • svůj široký koaliční potenciál na krajské úrovni
  • zvládnutí dopadů hospodářské krize
  • zastavení privatizace nemocnic
  • úspěšné čerpání z fondů EU

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Hodně dlouho nám říkali, že je sociální demokracie nemoderní, že sociální stát je přežitek a že je třeba, aby se otevřel prostor perspektivním neoliberálům, kteří přesně vědí, jak to v tržní ekonomice zařídit, aby země prosperovala. Nic z toho se nepotvrdilo.“

Nevyčerpané dotace z EU přesuňte do krajů, vzkazuje Sobotka vládě

Kraje se podle Sobotky vyrovnaly s hospodářským poklesem a škrty pravicové vlády, nezadlužily se, uchránily veřejné služby a úspěšně čerpají evropské dotace. Způsob, kterým dotace čerpá současná pravicová vláda, naopak kritizoval. „Je tu reálné nebezpečí, že Česká republika, ačkoli si vyjednala poměrně velké dotace, může přijít o desítky miliard korun,“ konstatoval šéf sociální demokracie.

„Kraje patří mezi regiony, které mají v tomto směru nejlepší konkrétní výsledky, a my navrhujeme vládě, aby přesunula nevyčerpané peníze z centrálních operačních do regionálních operačních programů,“ navrhnul Sobotka.

Přínos sociálně demokratických vlád vyzdvihl i místopředseda strany Michal Hašek. „Snažili jsme se kraje nezadlužovat, naopak převzali jsme je v situaci, kdy naši předchůdci zanechali dluhy a my jsme je čtyři roky spláceli,“ uvedl Hašek.

ČSSD se chválí, pravicové strany si klepou na čelo

Hlasu dnešní konference ovšem odporovali představitelé vládní koalice. „To je naprostý nesmysl, protože kraje v roce 2007 měly dluh ve výši deseti miliard korun, a ke konci loňského to bylo přes 20 miliard,“ oponovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík pochvalné projevy o hospodaření krajů pod vládou ČSSD odmítl rovněž. „Nemohu souhlasit s tím, že kraje hospodaří dobře. Typický příklad je Středočeský kraj, kde je hospodaření (hejtmana) Davida Ratha pověstné a naši starostové jsou zděšení, jak Středočeský kraj funguje,“ uvedl Gazdík.

„To je běžná rétorika toho, že se musí pochválit, to já rozumím, ale z různých krajů -  nejvíce ze Středočeského, ale také ze Severomoravského nebo z Jihomoravského kraje - slyším řadu výtek od lidí, kteří tam žijí, a ta správa jim vůbec tak geniální nepřipadá,“ dodala místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Přestřelka Bendl – Hašek:

Podle někdejšího středočeského hejtmana Petra Bendla ČSSD těžila pouze z odkazu předchozích občansko demokratických krajských vlád. „Dobrý základ fungování a financování regionů a krajů nastavila Občanská demokratická strana a už nezmínila, v jaké dobré finanční kondici převzali sociální demokraté kraje,“ konstatoval Bendl.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek na něj s odmítnutím reagoval ve svém projevu: „Chtěl bych vzkázat panu Bedlovi, že finanční prostředky pro toto finanční období vyjednala vláda pod vedením sociální demokracie s tehdejším premiérem Jiřím Paroubkem. To věru nebyli občanští demokraté. Pane Bendle, nelžete si do vlastní kapsy.“

Hašek: Nechceme lidem škodit jako centrální vláda

Dnešní zasedání sociálních demokratů představuje reflexi uplynulých čtyř let, kdy strana s výjimkou Prahy vládla všem hejtmanstvím, a nese název „Bilanční konference – výsledky a perspektiva krajů“. Na základě prezentací chce ČSSD přesvědčit veřejnost, že na rozdíl od toho, co dělá vláda, byly tyto roky úspěšné.

Předseda asociace krajů a hejtman kraje Jihomoravského Michal Hašek proto k podzimním krajským volbám uvedl, že budou „rozhodnutím o tom, jestli i nadále budou kraje své občany chránit před hloupými nápady centrální vlády, před tupými účetními škrty, nebo naopak jestli se regionů ujmou pravicoví politici a to, co dnes zažíváme na centrální úrovni, přejde i na politiku regionální.“

Cílem sociální demokracie pro rozvoj krajů v následujících čtyřech letech jsou podle Haška především efektivní veřejné služby, místopředseda ČSSD rovněž zdůraznil potřebu zajišťovat pracovní místa. Mezi další cíle patří podpora vzdělání, zachování dostupnosti zdravotní a sociální péče, modernizace dopravní infrastruktury a průhledné hospodaření. Krajské rozpočty by měly být projednávány tak, aby rozvojové priority mohli určovat sami obyvatelé.

Michal Hašek:

„Zásadní vizí sociální demokracie jsou silné, spravedlivé kraje, které budou v době hospodářské krize oporou svým občanům. Chceme lidem pomáhat, nechceme jim škodit tak, jak to dělá centrální vláda… Jsem optimista a vím, že každý nečas jednou skončí. I Petr Nečas.“

Sobotka také poukázal na vzrůstající význam sociální demokracie ve světě. Připomněl úspěch Roberta Fica či labouristů v komunálních volbách ve Velké Británii. „Je dobré si uvědomit, že v těchto dnech dochází v celé Evropě i Asii k obratu směrem k levému středu. Tento obrat byl zahájen v Dánsku, pokračoval na Slovensku a teď i ve Francii, kde Hollande vyhrál první kolo prezidentských voleb,“ poznamenal Sobotka.