Rath: Úplatek jsem nepřevzal, v krabici mělo být víno

Praha - Tisková mluvčí Davida Ratha Berill Mascheková rozesílá během večera médiím jeho aktuální prohlášení. V něm Rath vysvětluje, že dostal na návštěvě zabalenou krabici s vínem. Teprve potom ho, k jeho překvapení, zadržela policie a v krabici našla místo vína peníze. Rath považuje celou kauzu za „dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika“. Přesto hodlá na své funkce rezignovat.

Prohlášení Davida Ratha

„Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika. Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu, místo lahví vína, byly v boxu peníze. Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi pouze o odhalení pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí.“

Rath byl obviněn z přijetí úplatku. Kriminalisté jej dopadli těsně po činu, u sebe měl sedm milionů korun. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová dnes večer navrhla vzít Ratha do vazby. Ve středu o tom rozhodne Okresní soud v Ústí nad Labem. Spolu s poslancem začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinili je z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. 

Sociálně demokratičtí poslanci budou podle vyjádření šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který ve sněmovně vede imunitní a mandátový výbor, hlasovat pro Rathovo stíhání. Sobotka také chce, aby Rath pozastavil i své členství v ČSSD. 

Podle serveru Lidovky.cz jsou předmětem zájmu detektivů tendry ve středočeských nemocnicích; skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku. Ministerstvo financí kvůli Rathovu zadržení pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Bradáčová však naznačila, že se kauza týká i severních Čech.