Pobodaná vychovatelka bránila děti vlastním tělem

Havířov - Žena, jež v úterý pobodala vychovatelku z družiny v havířovské základní škole, útočila podle ředitelky Elišky Tomíčkové nejprve na školačku. Pracovnice školy ji bránila vlastním tělem, proto ji útočnice pobodala. Proč přišla čtyřiadvacetiletá žena do školy, zatím policie neví, zřejmě je ale psychicky narušená. Pobodaná vychovatelka je ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče, z nemocnice by ji měli propustit do konce týdne. Holčička už je doma.

Útočnici zatím policie nevyslechla kvůli jejímu psychickému stavu, žena navíc nespolupracuje. Policie ji musela převézt do psychiatrické léčebny v Opavě. Zřejmě trpí schizofrenií a ve chvíli útoku nemusela být příčetná. Potvrzoval by to i důvod, proč s ní policisté přestali vyjednávat. „Zjistili infromace, které vedly k podezření, že pachatelka si může sama ublížit. Ve vhodnou chvíli proto zasáhli a dívenku osvobodili,“ řekla ČT mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu a braní rukojmí, za což ženě hrozí až 18 let. Podle Štětínské měla navíc zadržená u sebe několik zbraní. „Do školy už přišla s tím, že si vezme rukojmí. Chtěla tak získat pro sebe výhodu. Jakou, ale zatím nechceme specifikovat,“ dodala s tím, že jde o zcela výjimečný případ: „Pracovnice školy ve chvíli ohrožení zareagovala tak, že se snažila dítě bránit svým tělem, a utrpěla vážná zranění.“

Podle některých svědků se žena skutečně chovala pomateně. Když vstoupila do jídelny, snažila se zaútočit na děti. Ředitelka školy se domnívá, že incident byl věcí náhody: „Je to vyšinutá žena. Se školou nemá nic společného. Vstoupila do jídelny a vzala si první dítě, které potkala. Vychovatelka holčičku bránila, a proto ji pobodala. Moc mě mrzí, co se stalo. Kolegyně se ale zachovala moc statečně a věřím, že ji vedení města odmění.“ S vychovatelkou mají dlouhodobě dobré zkušenosti také rodiče dětí, nyní je pro ně navíc i hrdinka. „Je to obětavá paní učitelka, která by za děti dýchala, je strašně šikovná,“ řekla ČT matka holčičky z druhé třídy Alena Šambergrová.

K incidentu došlo v úterý kolem 13:00, když žena vešla do školní jídelny, kde právě děti jedly. Do budovy vstoupila zadními dveřmi, kterými do jídelny přicházejí pro oběd senioři nebo rodiče nemocných školáků. Jednu z vychovatelek napadla nožem a sedmkrát ji bodla. Pak se i s dívkou zavřela ve vedlejší místnosti. Policistům se s ženou podařilo navázat kontakt. Během vyjednávání se jim naskytl prostor pro rychlý zásah. Pomocí dělobuchu a dýmovnice pachatelku zaskočili a dítě osvobodili.

Reportáž Radka Wiglasze a Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Dnes už stál u zadního vchodu do jídelny školník a kontroloval, kdo do budovy vchází. Havířovský magistrát už také nechal prověřit bezpečnost dětí ve všech svých základních a mateřských školách. „Chceme zabránit tomu, aby se podobné události opakovaly,“ řekla mluvčí radnice Eva Wojnarová. Ve všech 37 městských školách a školkách proto vedení města zavedlo oddělené obědy pro žáky a cizí strávníky.