Aktivisté Greenpeace vylezli na těžební věže dolu Frenštát

Frenštát pod Radhoštěm - Dvanáct aktivistů Greenpeace ráno vylezlo na dvě těžební věže dolu Frenštát v Beskydech. Cílem akce je upozornit na nezodpovědné chování České republiky v problematice globálního oteplování a těžby fosilních paliv. Aktivisté chtějí zůstat na věžích až do úterý. Policie je vyzvala, aby věže opustili, což ale aktivisté odmítli. Teď situaci policisté monitorují, zřejmě ale zasahovat nebudou.

Aktivisté vylezli na dvě věže dolu Frenštát už kolem sedmé hodiny ráno. Na každé z nich pak rozvinuli transparenty s nápisy „Nechceme být uhelný skanzen“ a „Zachraňme Arktidu, neničme Beskydy!“ Podle zástupce organizace Michala Komárka se akce koná v rámci celosvětové Arctic Tour a navíc má upozornit na riziko těžby uhlí v Beskydech. Ta by podle Greenpeace nenávratně poškodila místní přírodu, do ovzduší by se pak navíc dostalo tolik emisí, jako za rok spotřebuje celá Evropská unie. „V akci máme dvanáct dobrovolníků ze tří zemí, mezi nimi jsou i čtyři dívky,“ dodal.

Na jedné z věží je i vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Obě skupiny jsou podle něj připravené přečkat na věžích i chladnější noc. „Máme dostatek jídla i spací pytle,“ řekl s tím, že již zprovoznili komunikační centrum, které funguje díky elektřině z obnovitelných zdrojů. „Baterii dobíjíme ze slunečních energií. Máme wi-fi a právě zasíláme dolů první fotografie,“ uvedl další z aktivistů. Do věží se podle něj dostali nenásilnou formou, i když potkali několik pracovníků a na plošiny vylezli útrobami věží pomocí žebříků, na kterých se jistili lany. Oba poklopy, kterými na plošiny vylezli, pak zajistili zámky.

Aktivisté Greenpeace vylezli na těžní věže dolu Frenštát
Zdroj: ČT24/Greenpeace

Majitelem areálu je společnost OKD, která na místo zavolala policii. Mluvčí novojičínské policie Petr Gřes uvedl, že na místě kromě policie zasahuje báňská záchranná služba, zdravotníci i hasiči s plošinou. Dorazil i vyjednávač. Policie aktivisty vyzvala, aby z věží slezli. Vyjádřit se měli do 11:30. To ale odmítli a chtějí na vrcholcích setrvat do úterního odpoledne. „Dostali jsme stanovisko, že místo neopustí. Řešíme další postup. Konkrétní zákrok nyní nechystáme,“ řekl Gřes před polednem. Na místě je ale pořádková jednotka, která má prostor hlídat. Odpoledne dodal, že policie vyčká a nechá aktivisty na věžích strávit noc. „Uvidíme, co bude ráno. Možná vinou zhoršení počasí slezou sami,“ řekl. Podle něj se aktivisté dopustili protiprávního jednání tím, že na majetek dolu vnikli bez povolení. V tomto případě jde o přestupek, za který hrozí aktivistům až 15tisícová pokuta.

„My jsme ve Frenštátě před několika měsíci zahájili odpovědnou diskusi o budoucnosti místního ložiska černého uhlí se všemi, kteří chtějí o tomto tématu diskutovat. Ale nemáme v úmyslu diskutovat s lidmi, kteří nemají v pondělí dopoledne na práci nic jiného, než stříhat díry v plotě a lézt po cizím majetku. V našich očích to snižuje jejich důvěryhodnost,“ prohlásil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Vstup Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Stavby v dolu Frenštát jsou v současné době nelegální, protože jim vypršelo stavební povolení. Místní samospráva už chystá řízení na jejich odstranění. Následná demolice by pro OKD znamenala zřejmě konec šancí na obnovění těžby.