Romové v Přednádraží dál zůstávají, kdo za kauzu vlastně může?

Ostrava - Jaký bude další osud asi 140 Romů, kteří odmítají opustit romské ghetto v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze? Stavební úřad nařídil už v pátek, aby se kvůli špatnému stavu domů a hygienickým podmínkám vystěhovali. Romové začali domy opravovat, městští úředníci ale po včerejší kontrole trvají na tom, že pobývat v Přednádraží je životu nebezpečné. Úřad tak bude muset vyřešit otázku, zda obyvatele násilím vystěhovat, nebo je nechat žít ve zchátralých domech. Majitel domů Oldřich Roztočil a městský obvod se mezitím dohadují, kdo za nastalou situaci může, a vzájemně se obviňují z nečinnosti. Na Roztočilovu stranu se postavil romský aktivista Kumar Vishwanathan, město kritizuje i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Úředníci to ale odmítají s tím, že nemohou investovat do oprav soukromého majetku.

Na situaci v domech v ulici Přednádraží upozornil už loni na podzim deník MF Dnes. V lokalitě totiž v létě vypukla opakovaně epidemie žloutenky typu A, která se zřejmě šířila kvůli nefunkční kanalizaci. Tehdy zde žilo kolem 400 Romů. Někteří z nich měli štěstí – obývali dům, který patřil městu Ostrava, respektive obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Město tyto nájemníky přestěhovalo do jiných obecních bytů a dům nechalo nedávno zbourat, což bylo levnější než ho opravit. Zbylých deset domů patří firmě Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, který je koupil v létě 2010.

Podnikatel chtěl domy podle svých slov postupně opravit a pronajímat sociálně slabým. Opravy se ale zadrhly kvůli porouchané kanalizaci. Roztočil věděl, že domy jsou v žalostném stavu, o kanalizaci ale ne. „Stav domů jsem znal, jinak bych do toho nešel. Neznal jsem stav kanalizace,“ uvedl minulý týden Roztočil v Událostech, komentářích. V domech byly zatopené sklepy a splašky se záchody tlačily až do prvního patra. Na situaci prý upozornil Ostravské vodovody a kanalizace (OVAK) i město. Jenže kanalizaci nikdo neopravoval, protože dosud není jasné, komu patří. Podle mluvčího magistrátu Michala Bayera kanalizaci v oblasti vlastní tři subjekty: město Ostrava, Ostravské opravny a strojírny a Roztočilova společnost Domy Přednádraží. Město sice vede kvůli vadné kanalizaci správní řízení, společnost Ostravské opravny a strojírny ale podala určovací žalobu, a tak je řízení přerušeno.

Situace v ghettu vygradovala na konci letošního července, kdy OVAK kvůli dluhům na vodném odpojil Romům vodu. Roztočil se hájí tím, že neměl zaplatit z čeho, neboť jemu zas neplatí nájemníci. A pak přišla pro obyvatele ghetta další rána – stavební úřad rozhodl, že se obyvatelé Přednádraží – někteří zde žijí i desítky let – musí vystěhovat. Stav domů ohrožuje totiž životy lidí. Poškozeny jsou nosné konstrukce, komíny i střechy a bezpečná není ani elektřina. Podle obyvatel ghetta problémy se stavem domů začaly po povodních v roce 1997, kdy voda zaplavila sklepy. Tehdejší majitel se podle nich o domy nestaral. Romům se však do nabízené ubytovny nechce, podle nich je dražší a měli by tam také méně místa. 

Roztočil chtěl vchody do domů zazdít už o půlnoci ze soboty na neděli, kdy vypršela lhůta pro vystěhování. Ke vchodům navezl cihly, ale zazdít je nemohl, protože uvnitř byli lidé. „Jakou já mám možnost jako občan vyvést ty lidi z domu? Mám je tahat za ruku?“ ptá se Roztočil. Většině rodin už nájemní smlouvy totiž vypršely.

Podnikatel kritizuje, že ho stavební úřad postavil před hotovou věc

Město Roztočila viní, že nechal domy zdevastovat. Podnikatel ale argumentuje tím, že nemá příliš smysl opravovat střechu, když jsou sklepy plné splašek. Roztočilovi také vadí, že ho stavební úřad dostatečně neinformoval. „Nebyl jsem, jak bývá podle mě zvykem, týdny nebo měsíce upozorňován na to, že pakliže se stav nezlepší, dojde k těm krokům,“ tvrdí Roztočil. Navíc viní město, že k situaci přispěli úředníci, když lidem tvrdili, že se domy stejně zbourají. To prý vyvolalo ničení a rabování a řada obyvatel přestala platit nájemné či služby. Mluvčí ghetta Jan Bandy ale tvrdí, že domy ničili lidé, kteří nepatří mezi starousedlíky. Podle Roztočila jde městu o to, aby ghetto zmizelo. „Když odtud všichni odejdou, je to konec. Za pár dní tu nezůstane ani cihla. O tohle městu zřejmě celou dobu jde,“ řekl Roztočil MF Dnes. 

Úředníci kontrolují stav domů v Přednádraží
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Podle ostravských komunálních politiků je Roztočil jedním z těch podnikatelů, kteří vydělávají na ubytování Romů, do oprav domů ale neinvestují. „Podnikání se mi zadrhlo, nevím, co s desítkami lidí, tak si pro zastření skutečného stavu věci vykreslím příběh o nefunkční kanalizaci, pozvu média a přinutím tak obec, aby se o všechny ty lidi postarala. Domy mi zůstanou prázdné a já je dále mohu komerčně využít,“ tvrdí o Roztočilovi radní Moravské Ostravy a Přívozu Lukáš Semerák.

Romský aktivista se prý jen chce zviditelnit, tvrdí radní

Na Roztočilovu stranu se ale postavil známý romský aktivista Kumar Vishwanathan. Roztočil podle něj dělá, co může, ale město se chová zbaběle. „Firma, na jejímž pozemku leží část kanalizace, nabídla stroje, Romové z Přednádraží chtěli pomoci s výkopovými pracemi, ale městu chyběla vůle opravy zaplatit,“ řekl Vishwanathan MF Dnes. Aktivistu ale radní Semerák podezřívá, že se jen chce zviditelnit. „Mediálně oblíbený romský aktivista o situaci v Přednádraží samozřejmě ví již několik měsíců, ale nechtěl nebo neuměl ji pomoct řešit. Objevil se až současně s televizními kamerami,“ tvrdí Semerák, který chce na Vishwanathana podat trestní oznámení pro podezření z pomluvy a šíření poplašné zprávy. Vishwanathan to popírá; jeho sdružení Vzájemné soužití prý již loni v lokalitě řešilo očkování proti žloutence.

Z nečinnosti viní město i obvod vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Podle ní není možné, aby se dva roky čekalo na výsledek řízení, komu vadná kanalizace patří, a mezitím se situace zhoršovala. Mluvčí magistrátu Michal Bayer to však odmítl. „Vyjádření paní zmocněnkyně se opírá o zprávy z doslechu. Stavební úřad zasáhl, protože domy jsou nebezpečné a situace se v posledních měsících výrazně zhoršila. Nemůžeme investovat městské peníze do opravy soukromého majetku,“ sdělil již dříve. Podobně hovoří i místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka. „Devastace byla způsobena především jejich obyvateli a za stav domů odpovídá jejich vlastník, nikoli městský obvod,“ řekl MF Dnes Mouka s tím, že radnice i přesto lidem pomáhá jejich tíživou situaci řešit.