Nečas označil Lessyho výroky na adresu ministrů za neúnosné

Praha - Výroky policejního prezidenta Petra Lessyho na adresu ministrů jsou podle premiéra Petra Nečase neúnosné. Nečas poznamenal, že policejní prezident si zřejmě hoví v pozici prakticky neodvolatelného funkcionáře, a připomněl slova někdejšího francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca o tom, že kdosi propásl dobrou příležitost mlčet. Premiér reagoval mimo jiné na Lessyho výroky z minulého týdne, které pronesl na adresu ministra vnitra Jana Kubiceho. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) už proto s Lessym vede řízení pro podezření z trestného činu pomluvy. Deník Právo zároveň uvedl, že inspekce znovu začala šetřit i starší kauzu týkající se Lessyho výroků.

Lessy médiím minulý týden řekl, že ho ministr vnitra Jan Kubice tlačí k odchodu z funkce a jeho postup označil za vydírání. Kvůli aféře na policejním prezidiu skončila mluvčí Pavla Kopecká. Podle deníku Právo proto, že nezajistila, aby Lessy viděl páteční rozhovor pro tento deník ještě před jeho vydáním. Na inspekci se po otištění článku v Právu obrátil sám Kubice. „Mohu potvrdit, že ve věci podnětu pana ministra byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu pomluvy, které se policejní prezident mohl dopustit tím, co řekl v rozhovoru,“ řekla deníku mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Nečas už před měsícem poznamenal, že Lessy se svými výroky pustil do politického aktivismu a jeho chování je neslučitelné s pozicí prezidenta nestranné policie. Policejní prezident má totiž vedle sporů s Kubicem problémy i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Koncem července před sněmovním bezpečnostním výborem uvedl, že mu Kalousek telefonoval a nevhodně se vyjadřoval o lidech pracujících na kauze nákupu dopravních letounů CASA. Ministr telefonát potvrdil, říká ale, že jeho obsah byl jiný. Na Lessyho chce proto podat civilní žalobu.

Petr Nečas: „Pan policejní prezident rozehrává pro mne naprosto nepochopitelnou hru, je ve sporu s dalšími a dalšími členy vlády… Nevím, co tím sleduje, nevím, jaký to má významk, a především je to neúnosné. Vyjmenujte mi jednu jedinou západoevropskou zemi, kde by si policejní prezident dovolil to, co si dovolil v této zemi.“

Podle Práva navíc inspekce začala opět šetřit i starší kauzu Lessyho výroků na adresu šéfa zlínské krajské policejní správy Bedřicha Koutného a jeho náměstka Jaroslava Vaňka. Lessy v září v rozhovoru pro Právo řekl, že jeden z obviněných údajných členů Toflova gangu Rudolf Setvák ještě jako šéf brněné pobočky policejní inspekce údajně smetl ze stolu několik trestních oznámení směřovaných právě vůči Vaňkovi. Na adresu Koutného pak uvedl, že svého náměstka „velmi kryje“.

Vaněk i Koutný tehdy všechna Lessyho tvrzení odmítli a podali na něj trestní oznámení rovněž pro pomluvu. Lessy ale své výroky popřel a inspekce v prosinci věc odložila s tím, že se trestný čin nestal. Stejným výsledkem pak skončilo i následné kázeňské řízení, které s Lessym vedl Kubice.

Reakce Petra Nečase na výroky Lessyho (zdroj: ČT24)