Za nehodu ruského antonova v Čáslavi může chyba pilota

Čáslav – Květnovou nehodu ruského dopravního letadla Antonov v Čáslavi pravděpodobně zavinila chyba pilota, nikoliv technický stav stroje. Podle zdrojů České televize přistál pilot moc rychle. Ministerstvo obrany ale zatím informaci nechce komentovat a čeká na oficiální výsledky vyšetřování, které by měly být k dispozici v nejbližších dnech.

Už čtvrt roku stojí vrak letadla před hangáry gripenů na letišti v Čáslavi. Tři části poškozeného stroje, který patří Rusku, vojáci nijak speciálně nehlídají. Jak uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek, Rusové stále mají zájem převézt letadlo zpět do své země. Kdy se tak stane, ovšem není jasné, termín odvozu zatím ruská strana neurčila.

V opačném případě by podle zástupce velitele základny v Čáslavi plukovníka Ondřeje Rejmana musela armáda vrak, jehož motory jsou nepoškozené a schopné provozu, ekologicky zlikvidovat, což s sebou nese další náklady.

Vrak stroje na letišti v Čáslavi už opakovaně zkoumaly ruská i česká vyšetřovací komise. Nechaly si udělat i expertízu technického stavu podvozku nebo pohonných hmot. Podle Pejška by závěrečná zpráva z vyšetřování měla být hotova v nejbližších dnech.

Ruský pozorovací letoun havaroval v Čáslavi 23. května během přistání. Letadlo se zastavilo až 500 metrů za letištní dráhou a začalo hořet. Při nehodě naštěstí nikdo nezemřel, šest lidí se ale zranilo, z toho dva vážně. Těžké popáleniny utrpěl i český voják Josef Knapík.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)