Středočeská ČSSD chce vyjednávat o podpoře menšinové vlády v kraji

Praha – Nedlouho po ohlášení výsledků voleb do krajských zastupitelstev se začínají objevovat hlasy o vytváření koalic. Například středočeská ČSSD chce sestavit vyjednávací tým, který se sejde s představiteli všech ostatních stran zvolených do krajského zastupitelstva. Bude s nimi jednat o případné podpoře menšinové krajské vládě ČSSD. Komunisté, kteří v krajských volbách téměř zdvojnásobili dosavadní počet mandátů, se dnes budou radit o tom, co by měli požadovat při povolebních jednáních.

Vyjednávací tým ČSSD bude tříčlenný – kromě lídra vítězného uskupení Josefa Řiháka v něm bude šéf středočeské ČSSD Miloš Petera a ještě někdo další. „Musíme vymyslet strategii, pořádně si prostudovat volební programy politických stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva, abychom byli solidně připraveni na jednání, která nás čekají,“ uvedl Řihák. 

Jednání, která podle volebního lídra ČSSD nebudou lehká, však začnou až po druhém kole senátních voleb, aby nebyl narušen jeho průběh. Staronový vítěz voleb ČSSD hodlá opět sestavit menšinovou jednobarevnou krajskou vládu. K tomu potřebuje podporu jiné strany, v minulém období se opíral o komunisty. Je ale otázkou, zda KSČM nebude vzhledem k volebnímu úspěchu usilovat o přímou účast na vládnutí.

Krajské volby ve Středočeském kraji letos vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z celkových 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. TOP 09 a Starostové budou mít deset zastupitelů.

Stanislav Grospič
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík

Výsledek KSČM nahrává její přímé účasti v krajské vládě  

Co budou komunisté při povolebních vyjednáváních požadovat, by mohlo vyplynout už z dnešního zasedání jejich krajského výboru. „Budeme samozřejmě stanovovat další postup v odezvě na volební výsledek, který máme,“ řekl předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič. Navržené kroky podle něj budou v souladu se skutečností, že se KSČM stala druhou nejsilnější stranou ve středních Čechách. 

Josef Řihák a Helena Langšádlová ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Na dotaz, zda budou komunisté vzhledem k volebnímu výsledku požadovat přímou účast v krajské vládě, Grospič řekl, že i tato otázka bude předmětem dnešního jednání krajského výboru a následného vyjednávání s ostatními politickými stranami. „My jsme deklarovali, že se nebojíme přijmout odpovědnost za sliby, které jsme dali voličům ve volební kampani, a jsme připraveni na všech stupních - i samozřejmě svou přímou účastí - ji realizovat,“ prohlásil šéf středočeských komunistů.

ČSSD vyjednávala napříč politickým spektrem také po minulých krajských volbách před čtyřmi roky. Ke schůzkám zvala i programově vzdálenou ODS. Šéf středočeských občanských demokratů a tehdejší končící hejtman Petr Bendl ale po čase prohlásil, že ODS je připravena plnit funkci konstruktivní opozice, a jakákoliv další jednání s ČSSD a jejím lídrem Davidem Rathem označil za zbytečná. ČSSD se nakonec dohodla na podpoře s KSČM, která slevila z původního požadavku mít zástupce v krajské radě.   

Volební jednička středočeské ODS Raduan Nwelati neočekává, že ho ČSSD vyzve k povolebnímu vyjednávání. „Předpokládám, že i kdyby nějaké jednání proběhlo, tak bude určitě formální,“ dodal.