Expolicista Almásy: „S Toflem jsem neměl společnou ani sirkovou krabičku“

Brno – Miloš Almásy, který dnes stojí před soudem za to, že podle obžaloby vedl s Michalem Toflem brněnský policejní vyděračský gang, tvrdí, že nikdy nikoho nevydíral. Prý jen využíval svých zkušeností získaných od policie k poradenství za úplatu. Případ tzv. Toflova gangu začal projednávat brněnský krajský soud. V kauze je celkem 13 obviněných - včetně několika bývalých policistů a pracovníků jejich inspekce. Členové gangu prý nejdříve podnikatele křivě obvinili a pak žádali úplatek za stažení stíhání. Takto si měli v letech 1998–2010 vydělat miliony korun.

Kauza je spjata s téměř 30 případy velmi závažné formy vydírání. Proces se koná v největší jednací místnosti soudu, v níž se projednávala například Kuřimská kauza spojená s brutálním týráním dvou chlapců. Půl hodiny trvalo, než se podařilo obviněné a jejich obhájce usadit v jednací místnosti. Jeden z obžalovaných, Stanislav Dobrovolný, odmítl obhájce přiděleného soudem s tím, že se bude hájit sám. Okolo 09:30 pak začal státní zástupce Martin Brzobohatý číst obžalobu. Spis má asi 50 tisíc stran, státní zástupce navrhl vyslechnout 111 svědků, číst 25 výpovědí a předložit soudu 300 listin. „Proces je mimořádný, policisté každý den souzeni nejsou,“ uvedl soudce brněnského krajského soudu Miloš Žďárský. 

Podle Almásyho vyděračský gang neexistoval

Dnes u soudu vypovídal Miloš Almásy, který podle obžaloby gang vedl spolu s Michalem Toflem. Almásy ovšem tvrdí, že likvidací a únosem dětí podnikatelům nikdy nehrozil. Peníze prý bral pouze jako úplatky za „právní poradenství, a to vždy bez nátlaku“. Před soudem připustil, že vždy nejednal v souladu s etickým kodexem policisty, s organizovaným zločinem prý ale nemá nic společného. Podle obžaloby byl ovšem u většiny z 24 případů vydírání popsaných ve spisu. 

Almásy tvrdí, že žádný vyděračský gang neexistoval - s Toflem se prý sice znali, ale již před lety se rozešli kvůli neshodám. S Toflem prý neměl nikdy společnou „ani sirkovou krabičku, natož nějakou organizovanou trestnou činnost“. Obžaloba je podle něj nevěrohodná a vystavěná tak, jak se to policii hodilo. Technicky je prý nemožné, aby gang fungoval 13 let bez potíží a vše mu procházelo. „Mně nikdo žádné miliony nedal. Byly to stovky tisíc, k tomu jsme se doznal. Byla to chyba. Nechtěl jsem peníze způsobem takovým, že bych někoho k jejich vydání nutil,“ dodal Almásy. U soudu mu hrozí až 16letý trest.     

Reportáž Jiřího Hynka a Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Z obžaloby vyplývá, že gang po obětech žádal částky od 10 tisíc až do deseti milionů korun. Vyděrači prý hrozili svým obětem, že je zavraždí nebo jim unesou děti, pokud nezaplatí. V čele gangu měli stát Michal Tofl, který byl zavražděn, a jeho policejní kolega Miloš Almásy. Pokud oběti odmítly zaplatit a podaly si stížnosti na policii, policejní inspekce je sice řešila, ale nakonec odložila jako zcela nedůvodné. Policii přivedlo na stopu celého gangu právě vyšetřování Toflovy smrti, neboť z vyšetřování vyplynulo, že šlo o vyřizování účtů.

Podle obžaloby se gang dopustil mnoha trestných činů zahrnujících úplatkářství, vydírání, zneužití pravomoci úřední osoby, dále zločiného společení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Policie navíc vyšetřuje další skupiny lidí, které měly s gangem spolupracovat.