Česko zahalila z velké části mlha

Praha/Ostrava – Řidiče od rána trápila hustá mlha, během dne se ale situace na řadě míst postupně zlepšovala. Rozptylové podmínky jsou stále zhoršené v Moravskoslezském kraji, kde jsou navíc zvýšené hodnoty škodlivin v ovzduší. V Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku víc než dvakrát. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Hory s teplotami kolem dvaceti stupňů byly mezitím v obležení turistů.

Po víkendu, který bude zřejmě poslední teplý, začnou teploty postupně klesat. O následujícím svátečním víkendu by mělo být už pouze kolem deseti stupňů.

Špatné rozptylové podmínky na severu Moravy i Čech

Na podzim je obvyklé, že města – zejména ta, která leží ve stínu hor – zahalují dusivé mraky. Nejhorší situace nastává na Ostravsku a Karvinsku, kde je dlouhodobě nejhorší ovzduší nejenom v republice, ale i v celé Evropě.

Stejně dusivá, nebo ještě horší má být i noc a druhý víkendový den. Rozdíl ve středních Čechách je patrný na první pohled: po slunci ani stopy, inverze a hlavně zima. I na Vysočině trápila řidiče od časného rána hustá mlha. Špatná viditelnost byla ještě v poledne.

Teploty kolem pěti až deseti stupňů přidaly lidem vrstvy oblečení, ale i špatnou náladu. Opar zahalil silnice i Pražský hrad. „Stávající inverzní počasí vydrží ještě do poloviny příštího pracovního týdne, pak dorazí citelná změna,“ prohlásil meteorolog Michael Žák.

Na horách ale svítilo sluníčko. Třeba na Ještěd proto dorazily tisíce lidí. Teploměr ukazoval téměř dvacet stupňů. Kvůli množství zákazníků dokonce jezdila lanovka bez ohledu na jízdní řád. Teplotní rozdíl mezi Ještědem a Prahou byl přitom až deset stupňů.

Už koncem pracovního týdne se začal smog hlásit o slovo a meteorologové místy zaznamenali významné překročení hygienických limitů koncentrace polétavého prachu v ozvduší. V celodenním průměru byl limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový v pátek překročen například v Bohumíně, Havířově nebo Věřňovicích na Karvinsku.

Ve Věřňovicích dosáhl čtyřiadvacetihodinový průměr na 79 mikrogramů na metr krychlový, průběžná měření během dne naznačovala další zhoršení. Špatné rozptylové podmínky očekávají meteorologové v Moravskoslezském kraji i na víkend.

Vysoká koncentrace polétavého prachu ovšem nebyla v pátek pouze v Moravskoslezském kraji. Znečištěný vzduch byl také v Olomouci a severních Čechách – Ústí nad Labem, Teplicích i Litoměřicích. Mírná překročení limitu naměřili meteorologové i na některých pražských stanicích. O víkendu se zřejmě rozptylové podmínky příliš nezlepší ani v těchto regionech.

Podzim a zima jsou v Moravskoslezském kraji, který má jedno z nejhorších ovzduší v zemi i Evropě, kritické. Obyvatelé regionu jsou vystaveni zvýšeným koncentracím znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Výjimkou není vyhlášení tzv. signálu regulace, který omezuje produkci průmyslových podniků.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Při měření znečištění ovzduší je pro meteorology klíčová koncentrace mikroskopických částic polétavého prachu v ovzduší. Pomocí filtrů zjišťují koncentraci částic o průměru menším než 10 nanometrů v metru krychlovém. Měření probíhají po hodinách. Hygienický limit je stanoven na 50 mikrogramů, vypovídající je přitom zejména celodenní průměr hodinových hodnot. Pokud toto číslo přesáhne 100 mikrogramů na metr krychlový, může být vyhlášen signál upozornění na vznik smogové situace. Při trojnásobném překročení limitu následuje signál regulace.

Aktuální hodnoty znečištění vzduchu uvádí Český hydrometeorologický ústav na svém webu.